Krupji spēj paredzēt zemestrīci

Parastie krupji, domājams, spēj sajust, ka gaidāma zemestrīce, un savu koloniju tie pamet jau vairākas dienas pirms gaidāmajiem pazemes grūdieniem.

Viens no šādiem gadījumiem bija 2009. gadā, kad krupji pirms L’Akvilas zemestrīces Itālijā pameta savu iecienīto uzturēšanās vietu. Nav zināms, kādā veidā tie sajuta tuvojošos nelaimi, bet nav noliedzams, ka teritoriju pameta vairums krupju, teikts Journal of Zoology publicētā pētījumā. Turklāt zīmīgi, ka krupju kolonija atradās 74 kilometrus no zemestrīces epicentra.

Zinātniekiem ir grūti objektīvi novērtēt un izpētīt, kā dzīvnieku reaģē uz seismisko aktivitāti, jo zemestrīces ir samērā reta un diezgan neparedzama dabas parādība. Ir bijuši pētījumi par mājdzīvnieku reakciju pirms zemestrīces, bet savvaļas faunu pētīt ir krietni grūtāk, raksta BBC.

Arī gadījumos, kad ir izdevies fiksēt faunas pārstāvju — zivju, čūsku vai grauzēju — reakciju, tas parasti ir bijis drīz pirms pazemes grūdieniem. Savukārt, kā norāda bioloģe Reičela Grānta no Lielbritānijas Atvērtās universitātes, ir pamats domāt, ka pirms Itālijas zemestrīces krupji nelaimi sajuta jau laikus, jo tika pamestas vairākas viņu iecienītās uzturēšanās vietas.

Svarīgākais