Viesojoties Turcijā, Merkele sanikno Turciju

Vācijas kanclere Angela Merkele savas Turcijas vizītes pirmajā dienā atkārtoti izteikusi pārliecību, ka Turcija nav piemērota dalībai Eiropas Savienībā. Viņa gan uzsvēra, ka piedāvājumu priviliģētai partnerībai Turcijai nevajadzētu uzskatīt par ko negatīvu.

Turcija sarunas par iestāšanos savienībā sāka 2005. gadā, un, neskatoties uz A. Merkeles piebildēm, viņas paziņojumu uztvērusi kā aizskārumu.

Starp abām valstīm ir arī nesaskaņas par iespējamām sankcijām pret Irānu, sadalīto Kipru, kā arī citiem jautājumiem. Kā norāda BBC, abām valstīm, kam ir ciešas saites, A. Merkeles vizītes laikā bija problēmas atrast kopēju valodu.

Vācija ir Turcijas lielākā tirdzniecības partnere, lielākā ārvalstu investore, un no turienes uz Turciju brauc arī visvairāk tūristu. Vācijā dzīvo turpat trīs miljoni turku.

Vācijas kancleres piedāvājumu Turcijas valdība ir noraidījusi un paziņojusi, ka tas ir pirms pieciem gadiem sākto iestāšanās sarunu noteikumu pārkāpums. „Nekāda priviliģētā partnerība neeksistē,” paziņojis Turcijas Eiropas lietu ministrs Egemens Bagis.

Svarīgākais