Putins Maskavas metro spridzināšanās vainojamos sola „izvilkt no kanalizācijas”

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins teroristus, kas rīkoja vakardienas sprādzienus Maskavas metro un kuru dēļ dzīvību zaudēja 39 cilvēki, ir solījis atrast un sodīt.

Šodien Krievijā ir izsludinātas sēras, un abās metro stacijās, kur notika sprādzieni, gulstas ziedi un deg svecītes. Uzbrukumi, kas ir pēdējos gados lielākie, pēc sešu gadu pārtraukuma cilvēku ikdienas dzīvē atkal ir ienesuši terorismu.

Uzrunas laikā televīzijā V. Putins šodien pauda pārliecību, ka pašnāvnieku uzbrukuma rīkotāji tiks atrasti. „Mēz zinām, ka viņi pašlaik ir mazi un neredzami, bet ir likuma sargu goda lieta viņus atrast un izvilkt no kanalizācijas dienasgaismā.”

Daži Krievijas politiķi notikušo ir izmantojuši par ieganstu atkal atgriezties pie nāvessoda, savukārt piedāvātie drošības pasākumi raisa bažas, ka terorisma apkarošanas dēļ tiks upurētas daudzas pilsoniskās tiesības. „Varasiestādes atsāks opozīcijas vajāšanu, būs plašāka cenzūra un politiskā spiegošana,” viedokļrakstā, kas publicēts portālā Grani.ru raksta viens no Krievijas redzamākajiem opozicionāriem Boriss Ņemcovs. „Policija vairāk apspiedīs opozīcijas mītiņus un protesta akcijas. Bet tas mūs nepaglābs no terorisma.”

2004. gadā, kad prezidents bija V. Putins, viņš pēc Beslanas skolas ķīlnieku krīzes atcēla apgabalu gubernatoru ievēlēšanu, un tagad tie ir ieceltas, nevis ievēlētas amatpersonas. Savukārt 1999. gadā viņš savu popularitāti kaldināja, solot ievest kārtību Ziemeļkaukāzā.

Svarīgākais