Serbija debatē par Srebreņicas slaktiņu un atvainošanos

Serbijas parlamentā tiek izskatīta rezolūcija, kurā nosodīts 1995. gadā notikušais Srebreņicas slaktiņš, kas bija asiņainākais Bosnijas kara incidents.

Rezolūcijas projektā teikts, ka Serbija atvainojas, ka nedarīja vairāk, lai novērstu traģēdiju. Skaltiņā, ko īstenija Bosnijas serbu karavīri — toreizējā Serbijas prezidenta Slobodana Miloševiča sabiedrotie —, dzīvību zaudēja turpat astoņi tūkstoši Bosnijas musulmaņu.

Rezolūcijas projekta izstrāde iezīmē pavērsienu Serbijas attieksmē pret slaktiņu, jo daudzus gadus tā ir noliegusi, ka šāda asinsizliešana vispār ir notikusi, vēsta BBC. Pašreizējā rietumnieciski noskaņotā Serbijas valdība uzskata, ka rezolūcija varētu uzlabot starptautisko attieksmi pret Serbiju un tās gatavību izvērtēt savu pagātni, panākt izlīgumu un iestāties Eiropas Savienībā.

Bosnijas musulmaņi un musulmaņi Serbijā ar pašreizējo rezolūcijas tekstu ir neapmierināti, jo tajā nav teikts, ka notikušais bija genocīds. Starptautiskais kara tribunāls Hāgā saistībā ar to dienu notikumiem lieto tieši šādu apzīmējumu.

Svarīgākais