Klintone kritizē Kanādu par iezemiešu neaicināšanu uz sarunām par Arktiku

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone ir paudusi neapmierinātību ar Kanādas rīcību, jo tā uz sarunām par Arktikas nākotni nav aicinājusi cilvēkus, kuri dzīvo kontinenta ziemeļos.

H. Klintone vizītes laikā Otavā paziņoja, ka ikvienam, kuru ietekmē klimata izmaiņas Arktikā, būtu jābūt aicinātam uz sarunām, ziņo BBC.

Kanāda uz sarunām par situāciju Arktikā ir aicinājusi Krieviju, Norvēģiju, Dāniju un ASV, tomēr aicināto vidū nav Zviedrijas, Somijas un Islandes. H. Klintone uzskata, ka pasākumā ir jāpiedalās „visiem, kuriem reģionā ir likumīgas intereses”, tai skaitā iezemiešiem.

Pašlaik jau darbojas Arktiskā padome — starpvaldību organizācija, kurā piedalās Arktikas valstis, kā arī iezemiešu tauta inuiti, un padomes pārstāvji tiekas divas reizes gadā.

Saistībā ar Kanādas rīkoto konferenci ir dzirdēti izteikumi, ka lielās valstis, kas tanī piedalīties, veido savu loku, lai apietu citu dalībnieku intereses. H. Klintone gan noliedz, ka konference varētu mazināt Arktiskās padomes nozīmi.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais