Nogalināts "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara vadības loceklis

© SCANPIX

Bezpilota lidaparāta (drona) uzbrukumā Sīrijas ziemeļos piektdien tika nogalināts "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara – Levantes iekarošanas frontes (JFS) – vadības loceklis, paziņoja Londonā bāzētā Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

"Levantes iekarošanas frontes vadošs biedrs Abu al Hasans Taftanazs gāja bojā drona uzbrukumā" Idlibas provincē Sīrijas ziemeļrietumos, teikts SOHR paziņojumā.

Uzbrukumā gāja bojā arī Taftanaza dēls - islāma tiesību pētnieks, kurš bija šī grupējuma biedrs.

SOHR neidentificēja šo dronu, bet ASV Aizsardzības ministrija (Pentagons) ceturtdien paziņoja, ka šonedēļ gaisa triecienos Idlibas provincē nogalinājusi apmēram 20 kaujiniekus.

SOHR piektdien informēja, ka starptautiskās koalīcijas gaisa triecienos un dronu uzbrukumos kopš pagājušās svētdienas ir nogalināti vismaz 35 Levantes iekarošanas frontes biedri, tostarp komandieri.

ASV vadītā koalīcija Sīrijā uzbrūk džihādistu grupējuma "Islāma valsts" objektiem, bet ir vērsusi uzbrukumus arī pret citu grupējumu līderiem. Starp šiem grupējumiem ir JFS, kura agrākais nosaukums ir "Al Nusra" un kurš, tāpat kā "Islāma valsts", ir iekļauts ANO teroristu organizāciju sarakstā, un uz to Sīrijas valdības un nemiernieku pagājušajā nedēļā noslēgtais pamiers neattiecas.

Pentagons pēdējos mēnešos vairākkārt īstenojis uzbrukumus JFS vadībai. Novembrī Pentagons paziņoja, ka nogalinājis šī grupējuma komandieri Abu Afganu al Masri, kurš iepriekš bija darbojies Afganistānā.

Oktobrī Pentagons paziņoja, ka ASV gaisa triecienā pie Idlibas uzbrukuma mērķis bija viens no "Al Nusra" līderiem ēģiptietis Ahmeds Salama Mabruks, kura segvārds ir Abu Faradžs.

ASV atbalstīta kurdu un arābu alianse Sīrijā piektdien atkaroja džihādistu grupējumam "Islāma valsts" stratēģiskas nozīmes cietoksni, no kura ir pārredzams "Islāma valsts" lielākais cietums pie šī grupējuma kontrolētās Rakas pilsētas.

"[Alianse] "Sīrijas Demokrātiskie spēki", kurus atbalstīja amerikāņu specvienība un starptautiskās koalīcijas lidmašīnas ... pārņēma kontroli pār seno Kalaatdžaabaras cietoksni," paziņoja Londonā bāzētā Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Pēc sīvas kaujas iegūtā kontrole pār šo cietoksni nodrošina "Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem" "ugunslīniju uz lielāko "Islāma valsts" cietumu" Sīrijā, paziņoja SOHR direktors Rami Abdelrahmans.

Viens no kurdu komandieriem apstiprināja, ka "Sīrijas Demokrātiskie spēki" ir ieņēmuši Kalaatdžaabaru, kur džihādistu grupējums "bija stacionēts un to izmantoja, lai veiktu uzbrukumus apkārtējiem ciemiem".

Kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" kopš 5.novembra mēģina padzīt džihādistus no Rakas, kas ir "Islāma valsts" pašpasludinātā galvaspilsēta Sīrijā un atrodas 50 kilometrus uz austrumiem no šī cietokšņa.

Kalaatdžaabara atrodas Asada ezera krastā, kas ir ūdenskrātuve pie Sīrijas lielākā dambja uz Eifratas upes.

Svarīgākais