Berlīnē Ziemassvētku tirdziņā kravas auto ietriecies cilvēku pūlī; 12 bojāgājušie

© scanpix

Vakar vakarā Vācijas galvaspilsētas Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā cilvēku pūlī ietriekusies kravas automašīna. Tiek ziņots par vismaz deviņu cilvēku nāvi un 48 ievainotajiem, vēsta BBC.

Vācijas iekšlietu ministrs Tomas de Maiziere vēsta, ka ir vērojamas vairākas iezīmes, kas norāda, ka šis ir bijis terorakts, tomēr oficiāli apstiprināts tas vēl nav.

Vācijas laikraksts "Welt" vēsta, ka smagās automašīnas šoferis ir kāds vīrietis no Pakistānas vai Afganistānas, kurš 2016. gada februārī Vācijā ieradies kā bēglis. Tomēr šī vēl nav oficiāli apstiprināta informācija.

Notikuma vietā manīti vairāki kriminālistikas eksperti, kuri ievāc visus nepieciešamos pierādījumus. Policija bloķējusi arī Ziemassvētku tirdziņam tuvumā esošu ielu, kurā pārbaudījusi kādu aizdomīgu priekšmetu. Izrādījies, ka tas ir guļammaiss.

Tiek vēstīts, ka automašīnas šoferis pēc notikušā aizbēdzis no notikuma vietas, tomēr neilgi pēc tam policija viņu notvēra un arestēja, savukārt viņa blakussēdētājs zaudēja dzīvību notikuma vietā.

Vācijas policija vēsta, ka tas bijis apzināts uzbrukums. Savukārt aculiecinieki vēsta, ka automašīna izjaukusi vairākus tirdzniecības stendus un uz zemes esot gulējuši vairāki cilvēki. Aculiecinieki ir pārliecināti ka tas nebija nelaimes gadījums, jo redzējuši, kā automašīna ar aptuveno ātrumu 60 km/h ietriekusies tirdziņā un nav bremzējusi. Policija vēsta, ka automašīna bez bremzēšanas tirdziņa teritorijā nobraukusi pat līdz 80 metriem.

Tiek vēstīts, ka automašīnai ir Polijas numura zīmes un tā pieder kādai Polijas pārvadājumu kompānijai. Minētā kompānija apgalvo, ka automašīna pirmdien devusies no Polijas uz Berlīni, bet ap plkst. 16:00 tika pazaudēti sakari ar automašīnas vadītāju. Kompānijas vadītājs apgalvo, ka šoferim ir 15 gadu pieredze un viņš netic, ka šoferis būtu spējīgs uz šādu noziegumu.

Automašīnas kravas nodalījumā ir atrastas lielas un smagas metāla konstrukcijas. Vācijas policija vēsta, ka ir pamats aizdomām par to, ka automašīna tik nozagta no kāda būvlaukuma Polijā, tomēr izmeklēšana vēl turpinās.

Vācijas policija aicina cilvēkus palikt mājās un neizplatīt baumas un nepatiesus faktus:

Ziemassvētku tirdziņš atrodas tuvu Kaisera Vilhelma memoriālajai baznīcai un vispopulārākajai iepirkšanās ielai Berlīnē.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis izsaka līdzjūtību bojāgājušo un cietušo tuviniekiem:
Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs nosoda uzbrukumu un izsaka visdziļāko līdzjūtību cietušo un bojāgājušo tuviniekiem:
Savukārt Francijas varasiestādes sola pastiprināt drošības kontroli Francijas Ziemassvētku tirdziņos.

Svarīgākais