Alepo kaujas: Evakuācijas līgums atkal ir spēkā

© Scanpix

Vienošanās evakuēt mierīgos iedzīvotājus nemiernieku pārņemtajā austrumu daļā Sīrijas pilsētā Alepo ir atkal stājies spēkā, tā apgalvo opozīcijas cīnītāji, dienu pēc tam, kad iepriekšējais līgums neizdevās, ziņo "BBC".

Nemiernieki un civiliedzīvotāji Sīrijas pilsētu bija plānojuši atstāt agri trešdienas rītā, bet tā vietā pilsētā atsākās kaujas un cilvēku izvešana tika atlikta. Vēlāk, tās pašas dienas vakarā, nemiernieku grupas ziņoja, ka evakuācija notiks agri ceturdienā. Bet šim apgalvojumam vēl nebija apstiprinājums no Sīrijas valdības un tās galvenās sabiedrotās Krievijas.

Dažas stundas pēc plānotās evakuācijas uzsākšanas pamiers tika pārrauts un atsākās gaisa uzbrukumi pār nemiernieku pārņemtajām teritorijām, kurās bija vismas 50 000 civiliedzīvotāju.

ANO apgalvo, ka nežēlīgā bombardēšana teritorijās, kas ir pilnas ar civiliedzīvotājiem, ir starptautisko tiesību pārkāpums un to var definēt kā kara noziegumu.

Tikmēr ziņu aģentūra BBC ir uzzinājusi, ka Rietumu spēki izmanto satelītus un bezpilotu lidmašīnas, lai vāktu pierādījumus par iespējamajiem kara noziegumiem Alepo un citur Sīrijā.

Alepo miera līgums ir bijis visnenoturīgākais no visiem līgumiem, jo tas bieži ir mainīts jauno prasību dēļ.

Kā vietējie apgalvojuši: "Ievainotie mirst uz ielām, neviens neuzdrīkstas iet pēc to ķermeņiem.”

Vietējie iedzīvotāji ir saskārušies ar vairāku nedēļu ilgām apšaudēm, pārtikas un degvielas trūkumu, bailēm.

Svarīgākais