Google sanikno Ķīnas valdību

© Scanpix/Reuters

Kompānijas Google lēmums kontinentālās Ķīnas interneta lietotājus pāradresēt uz Honkongā esošo meklētāja serveri, kas nav pakļauts cenzūrai, pamatīgi saniknojis Ķīnas varasiestādes. Tās apsūdzējušas Google iepriekš panākto vienošanos neievērošanā, norādot, ka kompānija pārkāpj vietējos likumus.

"Pārstājot filtrēt sava meklētāja dienesta rezultātus, Google ir pārkāpusi rakstisko solījumu, ko deva, ienākot Ķīnas tirgū. [..] Tā ir kļūda. Mēs kategoriski iebilstam pret komerciālo jautājumu politizāciju un paužam savu neapmierinātību un sašutumu ar Google nepamatoto rīcību," sacīts vakar aģentūras Xinhua izplatītajā Ķīnas Valsts informācijas padomes paziņojumā. BBC atgādina, ka, sākot ar pirmdienas vakaru, kontinentālās Ķīnas interneta lietotāju pieprasījumi no adreses google.cn tiek pāradresēti uz adresi google.com.hk, kur nekādas cenzūras nav. "Tas ir pilnīgi likumīgs lēmums, kas ievērojami palielina informācijas daudzumu, pie kuras var piekļūt Ķīnas tauta," sacīts kompānijas izplatītajā paziņojumā.

BBC atgādina, ka nesaskaņas starp Google un Ķīnas valdību uzliesmoja šā gada janvārī, kad kompānija atteicās pildīt prasību uzstādīt jaunus informācijas meklētāju filtrus. Pēc sekojošiem uzbrukumiem saviem serveriem, kuros tika vainoti Ķīnas valdības nolīgti hakeri (tika nolaupīta informācija, kas attiecas uz ķīniešu disidentiem), Google pat piedraudēja šā gada laikā pilnībā pamest Ķīnas tirgu, taču tagad, šķiet, atradusi labāku ieroci cīņai pret Pekinas ieviesto cenzūru. Jāatgādina, ka Ķīnas Lielais interneta ugunsmūris tiek uzskatīts par efektīvāko šāda veida sistēmu pasaulē – ierindas ķīniešiem, piemēram, ar interneta starpniecību nav iespējams iegūt informāciju par Tibetas neatkarības centieniem, budistu garīgo līderi dalailamu, Tjaņaņmeņas laukuma asinsizliešanu 1989. gadā, Ķīnā aizliegto sektu Faluņgun un citām režīmam nevēlamām tēmām. AFP vakar gan vēstīja, ka Google, šķiet, nav sasniedzis savu mērķi. Ievadot meklētājā vairāku sensitīvu tēmu nosaukumus, tas atbildējis, ka "lappuse nav pieejama", – tā ir skaidra liecība Ķīnas interneta cenzoriem.

Pagaidām nav zināms, kāda būs Ķīnas rīcība, atbildot uz Google lēmumu, – šīs valsts Ārlietu ministrijas pārstāvis Kins Gaņs vien paziņojis, ka valdība rīkosies saskaņā ar likumu, un norādījis, ka incidentam nevajadzētu ietekmēt Ķīnas un ASV attiecības, kas gan pēdējā pusgada laikā kļuvušas ievērojami vēsākas. Interesanti, ka svētdien Ķīnas valsts ziņu aģentūra Xinhua apsūdzēja Google sadarbībā ar ASV izlūkdienestiem – eksperti ir vienisprātis, ka bez valdības ziņas šādas apsūdzības nevarētu izskanēt.

Svarīgākais