Eiropas Parlamentā spriedīs par drošības stiprināšanu

© scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien spriedīs par Eiropas drošības stiprināšanu un plāno mudināt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis stiprināt sadarbību drošības jomā.

ES jārisina pasliktinājusies drošības situācija visā Eiropā un ap to, veicinot labāku sadarbību starp tās bruņotajiem spēkiem, pirmkārt, veidojot kopēju aizsardzības politiku, teikts rezolūcijas projektā, par kuru EP debatēja vakar, bet balsos šodien.

Novirzīt 2% no IKP aizsardzībai, multinacionālo spēku izveide un ES štābs krīžu vadības operāciju plānošanai un komandēšanai, kas ļautu ES reaģēt, ja NATO nevēlas darīt - tie ir tikai daži priekšlikumi, ko vērtēs EP deputāti.

ES Kopējā drošības un aizsardzības politika (KDAP) būtu pamatīgi jāpārskata, lai aizstāvētu ES stratēģisko autonomiju, teikts atsevišķā ziņojumā, par kuru EP debatēs šodien un balsos trešdien.

Tajā ES Padome tiek arī mudināta izveidot fondu, lai nodrošinātu neatliekamo finansējumu militāro operāciju sākumposmā. Tāpat tajā rosināts uzsākt KDAP mācību operācijas Irākā, lai atbalstītu tās ES dalībvalstis, kuras iesaistītas koalīcijā pret "Daesh".

Rezolūcijas projektā, par kuru EP deputāti debatēs šodien un balsos trešdien, teikts, ka ES uz Krievijas un islāma teroristu informācijas karu būtu jāatbild ar pozitīvāku vēstījumu, labāku informētību un izglītošanu informācijas lietotprasmē.

ES pakļauta arvien lielākam spiedienam spēt apstrādāt dezinformāciju no tādām valstīm kā Krievija un organizācijām kā "Daesh", "Al-Qaeda" un citiem vardarbīgiem džihādistu grupējumiem, kas veicina vardarbību un izmanto pseidoziņu aģentūras un interneta ''troļļus'', lai izaicinātu demokrātiskas vērtības un šķeltu Eiropu.

Svarīgākais