Obama uzvar veselības frontē

ASV prezidenta Baraka Obamas pagājušās nedēļas intensīvais darbs, tiekoties ar likumdevējiem, devis rezultātu – naktī uz pirmdienu Kongresa Pārstāvju palāta ar nelielu pārsvaru, bet tomēr atbalstīja pretrunīgi vērtēto veselības aprūpes sistēmas reformu.

Turklāt demokrāti atraduši iespēju, kādā veidā par likumprojektu nerīkot vēl vienu balsojumu Senātā, kur kopš decembra B. Obamas partijai vairs nav noteicošā balsu vairākuma jeb 60 vietu.

Jāatgādina, ka veselības aprūpes sistēmas reforma bija viens no B. Obamas skaļākajiem priekšvēlēšanu solījumiem un līdz šim prezidents bija izpelnījies pārmetumus, ka, vairāk nekā gadu atrodoties amatā, tā arī nebija spējis to izpildīt. Demokrāti vēstījuši, ka, pateicoties izmaiņām (tās izmaksās aptuveni 940 miljardus dolāru desmit gadu laikā), veselības apdrošināšana tiks garantēta vēl aptuveni 32 miljoniem amerikāņu. Jāatgādina, ka līdz šim programma Medicare veselības apdrošināšanu garantēja 15,3% ASV iedzīvotāju, kas ir pensionāri, bet Medicaid to nodrošināja 13% amerikāņu, kuri uzskatāmi par mazturīgajiem. Vēl 58% iedzīvotāju apdrošināšanu nodrošināja darba devēji, bet pārējiem par veselības aprūpi nācās maksāt pilnu cenu, kas nopietnas slimības gadījumā draudēja ar izputēšanu pat vidusslāņa pārstāvjiem.

Reuters vēsta, ka veselības aprūpes sistēma ļaus ar laiku garantēt apdrošināšanu ikvienam amerikānim, turklāt cilvēkiem būs iespējams izvēlēties starp dažādu kompāniju piedāvājumiem. Jāpiebilst, ka likumprojekts paredz krietni ierobežot privāto apdrošināšanas kompāniju patvaļu (līdz šim tās, piemēram, varēja atteikties apdrošināt cilvēku, kuram konstatēta kāda hroniska kaite). Tāpēc nav pārsteigums, ka tieši apdrošinātāji cēluši lielākās iebildes pret reformu. Republikāņu piekritēji, protestējot pret reformu, pat nodēvējuši to par "pāreju uz sociālismu" un valsts medicīnas sistēmu, turklāt pauduši neapmierinātību, ka reformas finansēšanai turīgākie iedzīvotāju slāņi tiks aplikti ar jauniem nodokļiem. Republikāņi jau paziņojuši, ka turpinās cīņu pret reformu, apstrīdot tās atbilstību konstitūcijai un mēģinot štatu likumdošanas sapulcēs bloķēt tās ieviešanu.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais