Īrijā sākta vērienīga izmeklēšana fiktīvo laulību, kas noslēgtas ar Latvijas pilsonēm lietā

Īrijas Gardas Nacionālais Imigrācijas birojs (GNIB) pārbauda vairāk nekā 200 laulības, kas pēdējā laikā noslēgtas starp trešo valstu pilsoņiem un sievietēm no Austrumeiropas, atsaucoties uz «independent.ie», ziņo portāls «baltic-ireland».

Statistikas dati liecina, ka 2009. gadā starp trešo valstu pilsoņiem un sievietēm no Austrumeiropas Īrijā tika reģistrētas 480 laulības no kurām 384 tika noslēgtas ar Latvijas pilsonēm.

Izmeklējot fiktīvo laulību lietu, GNIB vāc pierādījumus par noziedzīgi organizēta grupējuma darbību, kas nodarbojas ar līgavu pārdošanu. Izmeklētājiem jau ir izdevies pierādīt, ka līgavu “brokeris” par katru Austrumeiropas meiteni saņem līdz 10000 €, kamēr sievietēm, visbiežāk nabadzīgām, netiek maksāts vairāk par pāris tūkstošiem €.

Tāpat GNIB rīcībā ir informācija, ka sievietes fiktīvo laulību tīklos tiek ievilinās ar meliem un draudiem.

Izmeklētājiem priekšā ir grūts un laikietilpīgs darbs, jo jāpierāda, ka laulība ir fiktīva un tās mērķis ir bijis nodrošināt trešo valstu pilsoņiem legālu uzturēšanos Īrijā, nevis aprēķina laulības, kas nav krimināli sodāmas. Izmeklēšanā atklājās arī bigāmijas (divsievība) gadījumi. Vairāki trešo valstu pilsoņi jau ir arestēti par bigāmiju.

Īrijas centieni apturēt fiktīvo laulību izplatību, neizsniedzot trešo valstu pilsoņiem uzturēšanās atļauju, ja pāris pirms tam nav dzīvojis kādā no Eiropas Savienības valstīm, 2008. gadā tika apstrīdēti Eiropas Tiesā.

Svarīgākais