Sākoties vulkāna izvirdumam, Islandē evakuēti simtiem cilvēku

© Scanpix

Svētdien sākās vulkāna izvirdums Eijafjallajekula šļūdoņa rajonā Islandes dienvidos, liekot vairāk nekā 500 šī rajona iedzīvotājiem atstāt savus mājokļus, ziņo varas iestādes.

"Mēs lēšam, ka neviens šajā rajonā nav apdraudēts, taču esam sākuši īstenot evakuācijas plānu, un no 500 līdz 600 cilvēku tiek evakuēti," aģentūrai AFP teica Islandes civilās aizsardzības departamenta pārstāvis Sigurgeirs Gudmundsons.

Sabiedriskā radiostacija RUV ziņoja, ka trim aviokompānijas "Icelandair" lidmašīnām, kas bija ceļā uz Īslandi no Bostonas, Orlando un Sietlas, likts atgriezties ASV.

Radio ziņā teikts, ka izvirdums notika drīz pēc pusnakts, un vietējie iedzīvotāji tiek evakuēti, jo viņus draud applūdināt kūstošā šļūdoņa ūdeņi.

"Pār Fljotshlidu jau birst pelni un cilvēki ziņo, ka redzējuši spožu gaismu izstarojam no šļūdoņa," teikts radiostacijas interneta vietnē ar ieteikumu iedzīvotājiem uzmanīgi sekot notikumu gaitai.

"Šobrīd nekas neliecina par plūdiem, tomēr, pēc speciālistu domām, tie var sākties. Pagaidām nav skaidrs, kur tieši notiek izvirdums, taču tas tiek pētīts."

Pēdējo reizi vulkāna izvirdumi Eijafjallajekula šļūdoņa rajonā reģistrēti 1821. un 1823.gadā.

Svarīgākais