Žurnālistu atbrīvo no tālibu gūsta

Vakar agri no rīta notikušā reidā Afganistānā dislocētie britu īpašo uzdevumu vienības karavīri no tālibu gūsta atbrīvojuši laikraksta The New York Times žurnālistu Stīvenu Ferrelu.

Operācijas laikā gan gājis bojā viņa tulks, kāda civiliedzīvotāja un, saskaņā ar neapstiprinātām ziņām, viens britu karavīrs.

Reuters vēsta, ka S. Ferrels un viņa tulks Sultans Munadi, kurš arī iepriekš strādājis The New York Times, bet pēdējā laikā studējis Vācijā un dzimtenē bija ieradies brīvdienās, tika sagūstīti pagājušo piektdien Kundūzas provincē, kad uz vietas mēģināja noskaidrot NATO bombardēšanas, kurā gāja bojā aptuveni 90 civiliedzīvotāju, apstākļus. Pēc The New York Times redakcijas lūguma, starptautiskās ziņu aģentūras neizplatīja vēstis par S. Ferrela sagūstīšanu, uzskatot, ka tas var apgrūtināt viņa atbrīvošanas iespējas.

"Mēs esam ļoti priecīgi, ka Stīvs ir brīvībā, taču apbēdināti par cenu, ko nācies samaksāt, lai tas notiktu," BBC sacījis The New York Times izpildredaktors Bils Kellers. Pats žurnālists stāstījis, ka vakarrīt pamodies no helikopteru dzinēju trokšņa un pēc īsa brīža sadzirdējis angļu valodā izkliegtas frāzes un šāvienus. Viņš meties ārā no ēkas, kurā viņu turējuši tālibi, taču S. Munadi pasteidzies pirmais, un tieši viņam trāpījusi lode. Žurnālists norādījis, ka viņam neesot zināms, vai tulku nogalinājuši karavīri vai nemiernieki.

Reuters sazinājies ar ēkas īpašnieku Mohammadu Nabī, kurš paziņojis, ka uzbrukumā gājusi bojā viņa svaine. M. Nabī stāstījis, ka otrdienas vakarā pie viņa mājas piebraukušas divas automašīnas ar bruņotiem tālibiem, kuri pieprasījuši naktsmājas. "Šorīt ar helikopteriem bija klāt NATO spēki. Viņi nogalināja manu svaini," sacījis vīrietis, piebilstot, ka reida dalībnieki aizveduši atbrīvoto žurnālistu, bet viņa tulka līķi atstājuši mētājamies pie mājas.

Neoficiāla informācija, uz kuru atsaucas AP, liecina, ka operācijas laikā nogalināts arī viens britu karavīrs. Afganistānā dislocēto ISAF spēku pavēlniecība gan atteikusies pat apstiprināt, ka operācijā patiešām piedalījusies britu īpašo uzdevumu vienība, uzsverot, ka "tas viss ir ISAF kontingents". BBC vēsta, ka S. Ferrels ticis nolaupīts arī iepriekš – 2004. gadā Irākā, kur žurnālists, kuram ir Lielbritānijas un Īrijas dubultpilsonība, atradies The Times uzdevumā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais