Grieķija jau aprīlī varētu vērsties pēc finansiālas palīdzības Starptautiskajā Valūtas fondā

© f64

Grieķija jau aprīlī iespējams vērsīsies pēc finansiālas palīdzības pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), jo nelolo lielas cerības saņemt palīdzību no Eiropas Savienības (ES), atsaucoties uz ASV plašsaziņas līdzekļiem, vēsta aģentūra "Reuters".

"Mēs vēl joprojām vēlamies rast risinājumu ES ietvaros, taču perspektīvas ir visai sliktas," amerikāņu medijiem teikusi, kāda Grieķijas valdības amatpersona. "Ja mēs neiegūsim skaidru atbalstu ES samitā 25.martā, tad būsim spiesti meklēt ārēju palīdzību, un pats reālākais variants ir SVF."

SVF patlaban Grieķijai nodrošina tehnisko palīdzību budžeta un parādsaistību jautājumos, taču fonds jau iepriekš norādījis, ka ir gatavs sniegt arī finansiālu atbalstu. 17. martā Grieķijas ekonomikas, konkurences un jūras lietu ministrs Luka Kaceli vietējiem medijiem paziņoja, ka iespējamība valstij vērsties pie SVF veido 70%.

Grieķijas parādsaistības sasniedz 300 miljardus eiro, un valsts to finansēšanai šogad plāno iegūt 54 miljardus dolāru. Tāpat Grieķijas valdība jau nolēmusi samazināt valsts izdevumus un paaugstināt nodokļus, lai šogad par četriem procentpunktiem samazinātu budžeta deficītu, kas veido 12,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Grieķijas valdība budžetu šogad cer samazināt vēl par 4,8 miljardiem eiro.