Dienvidameriku piemeklē dīvaina vētra

Vismaz 17 cilvēki gājuši bojā ļoti spēcīgā vētrā, kas piemeklējusi Dienvidamerikas valstis Argentīnu, Brazīliju, Urugvaju un Paragvaju. Vietējie iedzīvotāji teic, ka līdz šim neko tādu nav pieredzējuši, un apgalvo, ka reģionā plosījies tornado. Pat meteorologiem nav īsti skaidrs, kāds ir šīs vētras cēlonis.

"Šis fenomens vēl nav klasificēts, un eksperti turpina par to spriest. Iespējams, tas patiešām bijis tornado," AFP sacījis Argentīnas Nacionālā meteoroloģiskā dienesta pārstāvis Horhe Leguizamons. Citi viņa kolēģi gan uzskata, ka Dienvidamerikā nekādi tornado nav iespējami un runa ir par ievērojamu zema spiediena ieplaku, kas izveidojusies, tropiskajām gaisa masām saduroties ar auksto gaisu, kuru dienvidu vēji nesuši no Antarktīdas, ziņo BBC. ASV Nacionālā klimata datu centra speciālisti norādījuši, ka zināmos apstākļos reģionā, kur saskaras četru Dienvidamerikas valstu robežas, patiešām var izveidoties tornado.

Vietējie mediji atzīst – neraugoties uz to, kā šo parādību nodēvēs zinātnieki, vētra bijusi ļoti negaidīta un spēcīga. Vēja ātrums sasniedzis 120 kilometru stundā, turklāt vētru pavadījušas ne tikai spēcīgas lietusgāzes, bet arī krusa. Argentīnas ziemeļaustrumos bojā gājuši desmit cilvēki, viņu vidū arī septiņi bērni, vēsta varasiestādes, piebilstot, ka vēl vismaz 50 cilvēku guvuši dažādus ievainojumus. Spēcīgais vējš ar saknēm izgāzis kokus un izpostījis elektrības līnijas. Vēl septiņi cilvēki zaudējuši dzīvību Brazīlijas Santakatarinas un Sanpaulu pavalstīs, kur plūdi un zemes nogruvumi nodarījuši postījumus graustu rajonos. Slikto laika apstākļu dēļ septiņu stundu garumā neregulāri darbojusies Sanpaulu lidosta – nācies atcelt vismaz pusi reisu, bet pārējo lidmašīnu piloti nosēšanās laikā bijuši spiesti vadīties tikai pēc mērinstrumentu rādītājiem, jo redzamība līdzinājusies nullei. Vētras dēļ vajadzējis pārtraukt satiksmi arī atsevišķos pilsētas autobusu un vilcienu maršrutos. Vētra sagrāvusi simtiem māju visās četrās valstīs, kuru teritorijai brāzusies pāri. Daudzu ēku jumtus sabojājuši lielie krusas graudi, ziņo AFP.

"Mūsu apvidū spēcīgs vējš un lietusgāzes nav nekas neparasts. Taču šādu fenomenu mēs vēl nebijām piedzīvojuši. Mājas ir pilnībā sagrautas," sarunā ar AFP sacījis Argentīnas provinču lietu ministrs Daniels Franko. Sanpedro pilsētas mērs Orlando Volfarts piebildis, ka dažas mājas "vējš izcēlis no zemes ar visiem pamatiem". Paragvajas galvaspilsētā Asunsjonā, sākoties vētrai, gaisa temperatūra nepilnas stundas laikā pazeminājusies no 35 līdz 12 grādiem pēc Celsija.

Svarīgākais