ETA nogalinājusi franču policistu

Basku separātistu grupējuma ETA kaujinieki apšaudes laikā vienā no Parīzes priekšpilsētām nogalinājuši franču policistu. El Mundo vēsta, ka policijai izdevies sagūstīt vienu no apšaudes dalībniekiem un tas izrādījies meklēšanā esošs ETA kaujinieks. Šī ir pirmā reize, kad par separātistu upuri kļuvis franču policists.

Euronews vēsta, ka 52 gadus vecais policijas virsnieks kopā ar saviem kolēģiem patrulējis Dammarī Le Lī priekšpilsētā (aptuveni 50 km no Parīzes centra), kad pamanījis ļaužu grupiņu, kas, spriežot pēc visa, mēģinājuši no garāžas nozagt automašīnu. Policisti aicinājuši zagtajā BMW sēdošos trīs vīriešus un sievieti uzrādīt dokumentus, taču šajā brīdi piebraukusi vēl viena automašīna un tajā sēdošie trīs vīrieši atklājuši uguni. Policijas virsnieku nav glābusi pat ložu drošā veste.

Viņa kolēģiem gan izdevies sagūstīt vienu no uzbrucējiem. El Mundo vēsta, ka viņš runājis basku valodā, nosaucis sevi par Josebo Fernandesu Aspurzu un atzinis, ka ir teroristu grupējuma biedrs. Euronews vēsta, ka Spānijā šis kaujinieks tiek meklēts par iepriekš veiktiem terora aktiem un uzbrukumiem policistiem. Kaut gan Francijas policija uzsākusi plašu operāciju, pārējos šajā incidentā iesaistītos cilvēkus nav izdevies aizturēt, taču izmeklētāji nešaubās, ka arī viņi bijuši ETA locekļi. Pagaidām nav zināms, vai basku separātisti vēlējušies izmantot nozagto automašīnu, lai sarīkotu kādu terora aktu Francijas teritorijā.

Jāatgādina, ka Francijas policija aktivizējusi savu sadarbību ar spāņu kolēģiem, kas ļāvis Francijas teritorijā apcietināt vairākus meklētus ETA aktīvistus. Pavisam Spānijā un Francijā pagājušogad arestēti aptuveni 100, bet šā gada divos mēnešos – vēl 30 grupējuma kaujinieku, tomēr, neraugoties uz likuma sargu cerībām, pagaidām nekas neliecina, ka grupējums būtu palicis bez vadības.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais