Klintone un Tramps sarīko asu vārdu apmaiņu

© Scanpix

ASV prezidenta amata kandidātu Hilarijas Klintones un Donalda Trampa otrās televīzijas debates, kas svētdienas vakarā notika Sentluisā, bija krietni asākas nekā pirmais duelis televīzijā – sāncenši nav īpaši centušies izvēlēties izteicienus, lai pēc iespējas negatīvākā gaismā parādītu viens otru.

Kā jau bija sagaidāms, H. Klintone uzsvaru centusies likt uz pagājušonedēļ uzliesmojušo sieviešu pazemošanas skandālu, kura dēļ atbalstīt D. Trampu atteikusies virkne pazīstamu republikāņu.

«Grūti atcerēties debates, kurās būtu plūdis tik daudz indes no abām pusēm,» pusotru stundu ilgo dueli raksturojis NBC komentētājs. Arī citi mediji uzsver, ka tik skarbi un personīgi izteikumi par pretiniekiem ASV priekšvēlēšanu kampaņās parasti nav pieņemti, turklāt toni šim vārdu slaktiņam abi pretendenti uzdevuši jau pašā sākumā, kad, kāpjot uz skatuves, atteikušies paspiest viens otram roku. Interesanti, ka debašu noslēgumā viņi ar rokasspiedieniem tomēr apmainījušies.

ABC žurnālistes Martas Radacas un CNN zvaigznes Andersona Kūpera vadītajās debatēs tika apspriestas tādas tēmas kā nodokļu politika, veselības aizsardzības sistēma un ASV politika Sīrijā. Taču savus jautājumus bija iespējams uzdot arī zālē esošajiem skatītājiem, turklāt abi kandidāti nodemonstrēja apbrīnojamu prasmi aizdreifēt prom no viņiem nepatīkamajām tēmām, lai sāktu runāt par kaut ko sāncensim neizdevīgu. Abiem vadītājiem bija ļoti grūti kontrolēt debates, un, kā norāda Reuters, «brīžam viņi atgādināja cilvēkus, kuri tikai noraugās divu vilcienu sadursmē». Politologi atzīst, ka D. Tramps šoreiz izskatījies krietni pārliecinošāk nekā pirmajās debatēs, lai gan tieši H. Klintone uzreiz metusies uzbrukumā.

Pagājušonedēļ atklātībā nonāca kāds 2005. gadā uzņemts video, kurā D. Tramps ļoti vulgāri un aizvainojoši izsakās par sievietēm, lieloties, kā viņas skūpstījis vai apgramstījis bez pašu piekrišanas. Nedēļas nogalē cits pēc cita atbalstu D. Trampam atsauca vairāk nekā 30 republikāņu senatori, Pārstāvju palātas locekļi un partijā ietekmīgi cilvēki, bet mediji vēstīja, ka visā nopietnībā apspriesta iespēja atsaukt D. Trampa kandidatūru, viņa vietā virzot pašreizējo viceprezidenta amata kandidātu Maiku Pensu. Bez paša D. Trampa piekrišanas tas gan nav iespējams, bet viņš kategoriski atteicies pakļauties spiedienam. Kad debašu laikā H. Klintone atgādināja par skandālu, republikāņu kandidāts turpināja piekopt jau pazīstamo aizsardzības taktiku - pavēstot, ka viņš, protams, rīkojies nepareizi, D. Tramps mudināja šim incidentam nepievērst pārāk lielu uzmanību, jo tā esot bijusi tikai tāda veču lielīšanās. H. Klintone gan bija labi sagatavojusies, atgādinot par visām iepriekšējām reizēm, kad D. Tramps kādu apvainojis (sākot ar gejiem un beidzot ar invalīdiem), un piebilstot: «Tas tikai parāda, kāds viņš patiesībā ir.» Uz to republikāņu kandidāts atbildējis, ka viņš pret sievietēm nav izturējies ne tuvu tik slikti kā zālē esošais H. Klintones laulātais draugs Bils - jāpiebilst, ka neilgi pirms debatēm D. Tramps rīkoja preses konferenci kopā ar četrām sievietēm, kuras savulaik esot cietušas no B. Klintona seksuālās varmācības.

BBC norāda, ka debašu laikā D. Tramps centies izturēties maksimāli agresīvi. Kad uz jautājumiem atbildējusi H. Klintone, viņš ne tikai staigājis pa skatuvi, bet reizēm nostājies viņai cieši blakus, izdarot psiholoģisku spiedienu. Gan oponenti, gan debašu vadītājus D. Tramps ne reizi vien pārtrauca ar savām replikām (ar to grēkoja arī H. Klintone) un vairākkārt centās norādīt, ka žurnālisti pret viņu izturas ar aizspriedumiem. Par vienu no debašu spilgtākajiem mirkļiem kļuva D. Trampa solījums, kļūstot par prezidentu, iecelt īpašu prokuroru, kurš izmeklētu, kā H. Klintone esot valsts sekretāres amatā izmantojusi savu privāto epastu dienesta sarakstei. Neilgā vārdu apmaiņa beidzās ar to, ka D. Tramps paziņoja, ka viņa sāncensei būtu vieta cietumā, un AP norāda, ka nekas tāds ilgajā priekšvēlēšanu kampaņu vēsturē vēl nav pieredzēts.



Svarīgākais