Londonu apsēduši grauzēji un blusas

Ar viduslaiku cienīgu problēmu XXI gadsimtā saskārusies Liebritānijas galvaspilsēta Londona – tās seno daļu apsēdušas peles, žurkas un pat blusas. Lordu palātā izskatīts jautājums, vai parlamenta ēkas vajadzībām nenāksies iegādāties dienesta kaķus, bet Vestendas teātru aktieri brīdinājuši, ka antisanitārajos apstākļos nevēlas strādāt.

AP vēsta, ka grauzēju skaits britu parlamenta ēkā jeb Vestminsteras pilī šoziem strauji palielinājies un tradicionālie līdzekļi cīņai pret tiem nedodot vēlamos rezultātus. Peles klīstot gan pa sēžu zālēm, gan pils restorāniem un bāriem. Parādījusies informācija, ka tās sagrauzušas svarīgus dokumentus un sabojājušas komunikāciju līnijas.

Vairāki Lordu palātas locekļi ierosinājuši steidzami iegādāties kaķus cerībā – tie, ja arī neizķers peles un žurkas, vismaz ar savu smaku atbaidīs grauzējus tālāk no parlamenta ēkas. Tomēr ēkas administrācijas vadītājs Aivens Entonijs Mūrs—Brabazons šo priekšlikumu nav atbalstījis, izsakot bažas, ka kaķi varētu saindēties ar daudzviet pamesto žurku indi, turklāt to klātbūtne parlamenta darbu padarītu par īstu cirku. Izsakot cerību, ka bargā ziema drīz beigsies un grauzēji pametīs telpas, administrators pavēstījis, ka pagaidām nāksies iztikt ar ierastajiem peļu slazdiem un indi, lai gan prakse liecina, ka lielas jēgas no tā nav.

Laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz Londonas aktieru arodbiedrību "Equity", ziņo, ka ar šo pašu problēmu nākas saskarties arī Vestendas teātros, kas pārsvarā izvietoti senās celtnēs. Izrādās, ka vismaz trim ceturtdaļām aktieru un skatuves strādnieku šoziem iznācis sastapties ar grauzējiem, turklāt tie acīmredzot aktieru ģērbtuvēs ievazājuši arī blusas. "Reiz peles bija apgrauzušas lūpu zīmuli, kuru atstāju ģērbtuvē," sūdzējusies kāda aktrise. Vairākkārt izsauktas sanitāro dienestu vienības, taču nelūgto viesu apkarošanas pasākumi nekādus rezultātus nav devuši – tie uz laiku pametuši celtni, lai pēc tam atgrieztos vēl kuplākā pulkā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais