Aplēstas Haiti atjaunošanas izmaksas

© AFP

Haiti valdības sākotnējās aplēses liecina, ka valsts atjaunošanai pēc traģiskās un postošās 12. janvāra zemestrīces būs nepieciešami vismaz 11,5 miljardi dolāru. Valdība jau izstrādājusi atjaunošanas plāna projektu, ar kuru 31. martā Ņujorkā paredzēts iepazīstināt starptautiskās donoru konfereces dalībniekus.

"Zemestrīce ir izraisījusi bezprecedenta situāciju, kuru pastiprināja fakts, ka tā skāra valsts pašu apdzīvotāko reģionu un tās ekonomisko un administratīvo centru," sacīts dokumentā, kurā precizēts, ka zemestrīce prasījusi 222 570 cilvēku dzīvības. AFP, atsaucoties uz dokumentu, vēsta, ka zemestrīce nodarījusi Haiti 7,9 miljardus dolāru lielus tiešos ekonomiskos zaudējums – šī summa ir 120% no iekšzemes kopprodukta. 4,4 miljardus dolāru lieli zaudējumi nodarīti infrastruktūrai – ceļiem, tiltiem, ēkām, ostām un lidostām, ko daudzviet nāksies būvēt no jauna. Taču galvenais īstermiņa uzdevums ir ar pajumti nodrošināt ļaudis, kuru mājas sagrāva zemestrīce. Uzreiz pēc tās bez pajumtes palika aptuveni 1,3 miljoni Haiti iedzīvotāju, daudzi no viņiem ir pārcēlušies dzīvot pie tuviniekiem, taču tikai galvaspilsētā Portoprensā vien aptuveni 218 000 cilvēku joprojām mitinās pagaidu telšu pilsētiņās. Jāatgādina, ka aprīlī Haiti sāksies kārtējā lietavu, bet jūnijā – arī vētru sezona.

Haiti prezidents Renē Prevāls norādījis, ka ilgtermiņa atjaunošanas plāna realizācija var pārvērst Haiti par relatīvi turīgu valsti. Viņš atgādinājis, ka pēc zemestrīces vairāk nekā pusmiljons cilvēku bijuši spiesti no galvaspilsētas un tās apkārtnes pārcelties uz mazākām pilsētām un tagad radusies unikāla iespēja attīstīt šos reģionus, kuriem līdz šim nebija pievērsts pietiekami daudz uzmanības. Valdība uzsvērusi nepieciešamību ieviest stingrākus celtniecības noteikumus, jo zinātnieki brīdinājuši, ka spēcīgas zemestrīces šajā valstī var atkārtoties. Tāpat plānots izstrādāt katastrofu brīdinājuma un evakuācijas sistēmas, lielāku uzmanību pievērst vides aizsardzībai, kaut gan tas, šķiet, jau nokavēts – valstī izcirsti 98% mežu, un nav pārsteigums, ka lietavas ik gadus izraisa milzīgus zemes nogruvumus, kas prasa cilvēku dzīvības.