Polijas valdības nodoms aizliegt abortus izraisa protestus

PROTESTS. Abortu tiesību piekritējas Polijā ir gatavas turpināt protesta akcijas © Scanpix

Likumprojekts par abortu aizliegšanu, ko pašlaik skata Polijas parlamenta komisija, nokaitējis situāciju ne tikai Polijā, kur tūkstošiem cilvēku pagājušās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā piedalījušies protesta demonstrācijās.

Manifestācijas un mītiņi, kuros pausts atbalsts poļu sievietēm, kuras pašas vēlas lemt, vai pārtraukt grūtniecību vai ne, notikuši daudzās Eiropas pilsētās, arī Briselē. Bet šodien par Polijā skatīto likumprojektu debatēs Eiropas Parlamenta deputāti.

Stingri, bet vajag vēl stingrāk

BBC atgādina, ka kopš 1993. gada Polijā jau tāpat spēkā ir samērā stingrs likums, kas ierobežo sieviešu tiesības veikt abortus. Tie ir atļauti vien gadījumos, ja grūtniecība apdraud mātes vai bērna veselību, ja var novest pie bērna invalīda piedzimšanas, kā arī izvarošanas un incesta gadījumos. Oficiālā statistika liecina, ka Polijā, kur dzīvo 38 miljoni iedzīvotāju, oficiāli gadā veic 1000 līdz 2000 abortu, tomēr uzskata, ka ne mazāk kā 100 000 sieviešu gadā abortus veic nelegāli - vai nu pagrīdes klīnikās, vai arī ārzemēs, piemēram, Polijas kaimiņvalstīs Vācijā vai Slovākijā. Polijas likumi, kas ierobežo sieviešu tiesības uz abortiem, jau tāpat ir vieni no stingrākajiem visā Eiropā (salīdzināmi, piemēram, ar Īrijā un Andorā spēkā esošajiem), un nesen

Newsweek Polska veiktajā socioloģiskajā aptaujā noskaidrojies, ka 74% iedzīvotāju neuzskata par nepieciešamu tos grozīt un padarīt vēl stingrākus.

Tomēr Polijas parlaments, kurā vairākums ir konservatīvajai, ar Romas katoļu baznīcu saistītajai partijai Likums un taisnīgums (PiS), septembra nogalē sācis izskatīt aktīvistu grupas Ordo luris iesniegto likumprojektu par vēl stingrākiem abortu aizliegumiem un bargākiem sodiem pārkāpējiem. Formāli parlaments savas pilnvaras nav pārkāpis, jo zem petīcijas bija parakstījušies vairāk nekā 450 000 iedzīvotāju, kas nozīmē, ka to var pieņemt izskatīšanai. Tajā pašā laikā deputātu spēkos bija arī noraidīt iniciatīvu, kā tas notika ar aicinājumu liberalizēt likumu par abortiem, kuram bija savākti vairāk nekā 215 000 parakstu.

Reuters norāda, ka likumprojekts pašlaik tiek apspriests vienā no parlamenta komisijām un nav gaidāms, ka tas uz priekšu tiks virzīts tuvāko nedēļu laikā. Deputātu spēkos, protams, ir izdarīt dažādus labojumus, taču pastāv lielas bažas, ka gala rezultātā likums varētu būt ļoti stingrs. Tas atļautu abortus veikt vien tad, ja grūtniecības turpināšana sievietei draudēs ar nāvi vai ļoti nopietnām veselības problēmām, turklāt nelegālo abortu veicējām draudēs līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods, bet ārstiem, kuri viņām palīdzējuši - līdz trīs gadu cietumsods. BBC norāda, ka šāds likums stingrības ziņā būtu salīdzināms ar tiem, kas ir spēkā Vatikānā un Maltā.

Ārsti neizpratnē

Likumprojekta skatīšana parlamenta komisijā izraisījusi plašas protesta akcijas Polijā. Pirmdien valsts lielākajās pilsētās desmitiem tūkstošu cilvēku, lielākoties melnos apģērbos tērpušās sievietes, piedalījušies Melnās pirmdienas demonstrācijās, turklāt strādājošās aktīvistes nav devušās uz darbu, bet skolnieces un studentes - uz mācībām. AP ziņo, ka daudzviet darba devēji ar izpratni izturējušies pret šo improvizēto streiku, kura dēļ bijuši slēgti veikali un nav darbojušās valsts iestādes. Intervijās starptautiskajām ziņu aģentūrām demonstrāciju dalībnieces uzsvērušas, ka nevēlas, lai valdība vēl vairāk ierobežotu tiesības uz abortiem, neļaujot tos veikt sievietēm, kuras kļuvušas par izvarošanas upuriem, vai tādām, kuru embrijam ir nopietnas veselības problēmas jau attīstības stadijā. «Man nepatīk Polijas valdības attieksme pret sievietēm. Diemžēl mēs sekojam Afganistānas un citu pasaules sliktāko valstu piemēram,» sarunā ar AFP sacījusi Jolanta Benika, kura kopā ar vairākiem tūkstošiem aktīvistu bija devusies protestēt pie PiS galvenās mītnes Varšavā.

Uz viena no asprātīgākajiem plakātiem, ko nesušas demonstrantes, bijis rakstīts: «Valdība nav grūtniecība - to var pārtraukt.» Reuters atgādina, ka beidzamajos mēnešos līdzīgas pret labējo valdību vērstas demonstrācijas kļuvušas par ikdienu - liberāli noskaņotie Polijas iedzīvotāji nav apmierināti ar PiS centieniem koncentrēt varu savās rokās, nodrošināt lielāku kontroli pār visām dzīves jomām un to, ka šo valdības soļu dēļ būtiski pasliktinājušās Polijas attiecības ar Eiropas Savienību un vienu no tās virzošajiem spēkiem Vāciju. Lielākā daļa socioloģisko aptauju joprojām liecina, ka PiS ir valsts vispopulārākā partija, jo bauda gandrīz 40% iedzīvotāju atbalstu. Tomēr pirmdienas vakarā socioloģisko pētījumu kompānija IBRiS vēstīja, ka valdošās partijas reitings samazinājies līdz 29%. «Izskatās, ka liberālās un kreisās aprindas ir sasparojušās, un viens no to popularitātes pieauguma iemesliem ir tieši abortu likums,» Reuters sacījis šīs kompānijas vadītājs Marčins Duma.

Iebildes pret plānoto likumprojektu ir ne tikai emocionālas, bet arī praktiskas, norāda BBC, atsaucoties uz ārstu viedokli. Piemēram, ginekologs Romualds Debskis skaidrojis: «Projekts paredz, ka ar trīs gadu cietumsodu sodāms ikviens, kurš veicinājis nedzimuša bērna nāvi. Tas nozīmē - ja pie manis vērsīsies sieviete pēc 32. grūtniecības nedēļas, kura cieš no preeklampsijas, man nāksies viņai atteikt palīdzību un ļaut gan viņai, gan mazulim nomirt.» Viņš atgādinājis, ka šādā situācijā parasti tiek veikts ķeizargrieziens, bet, ja mazulis piedzims nedzīvs, kā nereti gadās, ārstu būs iespējams saukt pie atbildības par abortu. Tāpat pastāv bažas, ka ārsti nevēlēsies veikt nopietnākus pirmsdzemdību testus, kas palīdz noskaidrot, vai embrijs attīstās normāli. Ir arī risks, ka aizdomas par nelikumīgu abortu kritīs uz sievietēm, kuras piedzīvojušas spontāno abortu, jo grūtniecības agrīnajās stadijās spontāno abortu un abortu pazīmes ir ļoti līdzīgas, norāda BBC.

Likumprojekta aizstāvji gan norādījuši, ka attiecīgo komisiju deputāti un pārējie parlamentārieši ir gana kompetenti, lai abortu aizliegumā iestrādātu normas, kas novērsīs visus riskus - arī to, ka grūtnieces nesaņem pietiekami kvalificētu medicīnisko palīdzību. «Mums ir nepieciešamas nopietnas debates par dzīvības, nāves un dzimšanas jautājumiem, taču nav vajadzīgas akcijas, masku balles un mākslīga problēmu radīšana,» sarunā ar AP sacījis viens no aktīvākajiem jaunā likuma atbalstītājiem Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis, kas kritizējis, viņaprāt, pārāk emocionālos protestu dalībniekus. Opozīcija gan uzsvērusi, ka trauksme jāceļ laikus, pretējā gadījumā PiS, kā jau to beidzamā gada laikā ne reizi vien pierādījusi, var pieņemt sev vēlamo likumu bez pienācīgas apspriešanas.

Eiroparlamentārieši kritiski

Likumprojekts par abortu aizliegumu atkal licis aktivizēties Polijas valdības pretiniekiem citviet Eiropā. Solidarizējoties ar poļu sievietēm, notikušas demonstrācijas gan Londonā un Belfāstā, gan Berlīnē un Diseldorfā, gan Briselē pie Eiropas Savienības mītnes. Bet šodien jautājumam par sieviešu tiesībām Polijā gatavojas pievērsties Eiropas Parlamenta deputāti, un nav nekādu šaubu, ka viņu vairākuma vērtējums nebūs Polijas valdībai un valdošajai partijai labvēlīgs. Ziņu aģentūra PAP vakar vēstīja, ka Eiropas konservatīvo un reformistu grupa, kurā ir arī deputāti no PiS, centusies panākt, lai šīs debates svītrotu no darba kārtības, taču neveiksmīgi. Lai gan Polijas pārstāvis Ričards Legutko uzsvēris, ka jautājumi par abortiem nav ES kompetencē, viņa zviedru kolēģe Malina Bjērka aizrādījusi, ka šis ir jautājums par sieviešu tiesībām, kuru eiroparlamentārieši drīkst apspriest, un viņas viedokli atbalstīja vairākums deputātu.

Polijas radio atgādina, ka Polijas premjere Beata Šidlo, kuru daudzi uzskata par marioneti oficiālus amatus neieņemošā PiS līdera Jaroslava Kačiņska rokās, pagājušonedēļ asi kritizējusi Eiropas Parlamenta lēmumu debatēt par sieviešu tiesību ievērošanu Polijā. «Eiropas Savienībai pašlaik ir nopietnas problēmas, kas saistītas ar Lielbritānijas izstāšanos un migrācijas krīzi, bet to vietā allaž tiek apspriesti no pirksta izzīsti, nesvarīgi jautājumi,» viņa norādījusi. Tajā pašā laikā premjere nav spējusi atbildēt uz jautājumu, kādēļ gan Polijas valdošā partija abortu problēmu uzskata par tik nopietnu, lai pieņemtu jaunu likumu.



Svarīgākais