Čīlieši paliek bez elektrības

© Scanpix

Aptuveni 80% no 17 miljoniem Čīles iedzīvotāju svētdienas vakarā uz vairākām stundām palika bez elektroenerģijas, jo no ierindas bija izgājis kāds 500 kilovatu transformators. Negaidītā aptumšošana, iespējams, ir saistīta ar nesen notikušo spēcīgo zemestrīci, kas sabojājusi arī elektroapgādes sistēmu.

Reuters vēsta, ka elektrības piegāde uz laiku pārtraukta 2000 kilometru garā zemes strēlē no Atakamas (uz ziemeļiem no galvaspilsētas Santjago) līdz Čiloe salai, kas atrodas uz dienvidiem no galvaspilsētas. Bez elektroenerģijas palikusi arī Konsepsjonas pilsēta, kas visvairāk cieta 27. februāra zemestrīcē.

AP ziņo, ka gluži tāpat kā zemestrīces un tai sekojošo spēcīgo pēcgrūdienu laikā, arī šoreiz liela daļa iedzīvotāju drošības labad atstājuši mājas un devušies ielās. No Santjago metro nācies evakuēt vairāku vilcienu pasažierus, jo vagoni bija apstājušies tuneļos. "Mēs tumsā pavadījām aptuveni 15 minūtes, turklāt nedarbojās arī mobilie sakari. Daudzi runāja, ka varbūt notikusi vēl viena zemestrīce, un bija diezgan liela panika," sarunā ar Reuters sacījusi 32 gadus vecā Klaudija Moralesa pēc tam, kad viņa evakuēta no metro tuneļa. Elektroenerģijas padeves traucējumu dēļ nācies slēgt vairākus Santjago lielveikalus un pārtraukt labdarības koncertu, kurā tika vākti ziedojumi zemestrīcē cietušajiem.

Kaut gan galvaspilsētā un tās apkaimē, kur dzīvo aptuveni septiņi miljoni cilvēku, elektroenerģijas padevi izdevies atjaunot diezgan ātri, pilsētas varasiestādes atzinušas, ka Santjago saņēmusi tikai aptuveni 8% no enerģijas daudzuma, kāds parasti tiek patērēts svētdienu vakaros. Vairākos Čīles reģionos elektrības piegādi nebija izdevies atjaunot vēl līdz pirmdienas rītam, norāda AFP, un darbu nācies pārtraukt pat vairākām vara ieguves šahtām. Čīles enerģētikas ministrs Rikardo Rainjeri atgādinājis, ka nesenā zemestrīce ir padarījusi elektroapgādes tīklu diezgan vārīgu, un aicinājis čīliešus vismaz kādu laiku ekonomēt elektroenerģiju.

Svarīgākais