Vējonis aicina mazināt birokrātiju ES

© Scanpix

Padarot Eiropas Savienību (ES) mazāk birokrātisku un vairāk saprotamu tās pilsoņiem, kā arī definējot skaidrāku Eiropas nākotnes vīziju, būs iespējams vairot iedzīvotāju uzticību tai, šodien Bulgārijā notiekošajā Arajološas grupas sanāksmē paudis Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Diskusijā par uzticības palielināšanas iespējām ES Vējonis minējis, ka nepieciešams arī stiprināt ES drošību, īstenot kopīgus pretterorisma pasākumus un sadarbību ar NATO, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā.

"Neskatoties uz pašreizējiem apstākļiem, kas pārbauda Eiropas projekta pamatus, joprojām ir jāaizstāv mūsu kopīgās vērtības - brīvība, drošība un taisnīgums," izteicies Vējonis. Tāpat, viņa ieskatā, nepieciešams virzīties uz priekšu ar nodarbinātības, izaugsmes un konkurētspējas dienaskārtības jautājumiem.

Viņš atgādinājis, ka ES arī pagātnē ir saskārusies ar sarežģītām krīzēm, taču agrāk vai vēlāk vienmēr rasts risinājums. Tāpēc viņa pārliecība esot, ka, balstoties vienotībā, solidaritātē un vienprātības principā, ES būs pietiekami stipra arī pašreizējo grūtību pārvarēšanai. "ES projektam gluži vienkārši nav citas alternatīvas," piebildis prezidents.

Pieminot ES drošības stiprināšanu, Vējonis atzinis, ka ir jāuzlabo ārējo robežu vadība un jāveicina sadarbība ar nozīmīgām trešajām valstīm.

Arajološas sanāksmē valstu prezidenti pārrunājuši arī Balkānu vēsturisko pārmaiņu procesu, kļūstot par integrētu vienotas Eiropas daļu. Vējonis apliecinājis nepieciešamību pēc stingras ES klātbūtnes Balkānu reģionā, lai saglabātu atbalstu Eiropas perspektīvai šajā reģionā.

Arajološas grupa ir neformāla ES dalībvalstu prezidentu tikšanās, kas šogad notiek Bulgārijā. Tajā piedalās parlamentāro republiku prezidenti, kuru pienākumos neietilpst izpildvaras funkcijas. Šogad tikšanās reizē piedalās Bulgārijas, Vācijas, Polijas, Ungārijas, Slovēnijas, Latvijas, Portugāles, Somijas, Itālijas un Maltas prezidenti.

Svarīgākais