Šovakar jāstājas spēkā pamieram Sīrijā

PAMIERA PRIEKŠVAKARĀ. Jau pēc tam, kad tika panākta vienošanās par pamieru Sīrijā, gājuši bojā desmitiem cilvēku © Scanpix

Šovakar līdz ar saulrietu būtu jāstājas spēkā pamieram Sīrijā, vienošanos par ko pagājušonedēļ pēc intensīvām sarunām Ženēvā panāca Krievijas un ASV ārlietu ministri Sergejs Lavrovs un Džons Kerijs.

Formāli pamieram, ko politologi uzskata par Maskavas diplomātijas uzvaru, piekrituši gan Sīrijas prezidentam Bašaram Asadam lojālie spēki, gan tā dēvētā mērenā opozīcija. Tomēr nekādu garantiju, ka uguns pārtraukšana tiks ievērota, nav, par to liecina arī sestdien un svētdien notikušās apšaudes, kas Alepo un Idlibas provincēs prasījušas desmitiem cilvēku dzīvības.

Starptautiskās ziņu aģentūras uzsver, ka S. Lavrova un Dž. Kerija sarunās panāktā vienošanās dod vienu no reālākajām iespējām pārtraukt piecus gadus ilgušo asinsizliešanu Sīrijā, kas prasījusi 250 000 līdz 300 000 cilvēku dzīvības, vēl vairākiem miljoniem liekot bēgt no savām dzīvesvietām. Gan Krievijai, gan ASV ir zināma ietekme uz galvenajiem Sīrijā karojošajiem spēkiem - B. Asadam lojālo armiju un tā dēvēto mēreno opozīciju, bet no vienošanās par pamieru ir izslēgti tādi grupējumi kā Islāma valsts un ar Al-Qaeda saistītā Al-Nusra Front, kas pēdējos mēnešos gan mēdz izmantot jaunu nosaukumu Fateh al-Sham Front.

AFP norāda, ka arī pēc pamiera spēkā stāšanās šo grupējumu kaujinieki paliek leģitīms mērķis Sīrijas valdības spēkiem un tos atbalstošajai Krievijas kara aviācijai, un tas ir viens no svarīgākajiem zemūdens akmeņiem, kas var apdraudēt pamiera ievērošanu. Ar Al-Nusra Front Sīrijas ziemeļos taktiskas alianses noslēguši vairāki grupējumi, kuri Rietumos tiek uzskatīti par tā dēvētās mērenās opozīcijas pārstāvjiem. Lai gan daudzas detaļas par pamiera nosacījumiem pēc Ženēvas sarunām nav publiskotas, AP ziņo, ka ASV valsts sekretārs apņēmies pārliecināt šo grupējumu vadītājus pārtraukt sadarbību ar islāmistu radikāļiem. Taču ir ļoti lielas šaubas, vai tas izdosies, jo vairāk tāpēc, ka Dž. Kerija un S. Lavrova sarunu publiskotie rezultāti liecina - ASV nav spējušas nodrošināt opozīcijas galvenās prasības izpildi - B. Asada nekavējošu atkāpšanos no amata. Sestdien Dž. Kerijs atzina, ka Sīrijas prezidenta spēkiem būs «jāpilda sava vienošanās daļa», bet vakar Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA vēstīja, ka B. Asada valdība pilnībā piekrīt pamiera nosacījumiem.

Diemžēl to pašu nevar sacīt par opozīciju, kas, kā zināms, ir ļoti sadrumstalota un sastāv no desmitiem un pat simtiem bruņotu grupējumu, kuriem katram ir savas intereses, atkarībā no kurām tiek izvēlēti taktiskie sabiedrotie. Vakar Sīrijas Augstā sarunu komiteja (HNC), kas apvieno lielu daļu mērenās opozīcijas, piemēram, paziņoja, ka tās rīcībā nemaz neesot vienošanās teksta. «Viss, ko mēs zinām par pamieru, ir tas, kas publicēts medijos. Mēs vēl gaidām oficiālu vienošanās tekstu,» pavēstījis šīs grupas pārstāvis Salems el Meslets. Savukārt viens no HNC līderiem Basma Kodmani intervijā AFP norādījis, ka opozīcija pozitīvi izturas pret vienošanos, taču netic, ka to ievēros Damaskas režīms. Ļoti iespējams, ka jau tuvākajās dienās atkārtosies šā gada februāra notikumu scenārijs, - gada sākumā ar ANO starpniecību panāktā vienošanās par pamieru, ko slavēja diplomāti visās pasaules malās, spēkā bija labi ja pāris dienu, līdz iesaistītās puses viena otru sāka apsūdzēt pamiera pārkāpšanā. Arī toreiz galvenā problēma bija tā, ka nebija iespējams novilkt skaidru robežlīniju starp tiem Sīrijas opozīcijas spēkiem, kas uzskatāmi par mēreniem, un tiem, kas sadarbojas ar radikālajiem islāmistiem. Turklāt šoreiz pamiera izjaukšanā ir tieši ieinteresēti džihādisku grupējumi, jo S. Lavrovs un Dž. Kerijs paziņojuši - ja pamiers noturēsies spēkā nedēļu, ASV un Krievija varētu apvienot savus spēkus cīņai pret Islāma valsti Sīrijā.



Svarīgākais