Valstu cīņas milžu aizsegā

NODOKĻI BEZ IZŅĒMUMIEM. «Dalībvalstis nevar piešķirt nodokļu atvieglojumus atsevišķiem uzņēmumiem – saskaņā ar ES valsts atbalsta noteikumiem tas ir pretlikumīgi,» uzsvēra par konkurences politiku atbildīgā komisāre Margrēte Vestagere © Scanpix

Eiropas Komisija (EK) ir secinājusi, ka Īrija ASV informācijas tehnoloģiju koncernam Apple Inc (Apple) vienpadsmit gadu laikā piešķīrusi nepamatotus nodokļu atvieglojumus 13 miljardu eiro apmērā, un tagad pieprasa atmaksāt šo summu un vēl procentus. Savukārt aptuveni pirms gada ASV atklātā Vācijas autobūves giganta Volkswagen (VW) krāpšanās ar izmešu noteikšanu VW radīja 16,2 miljardus eiro papildu izdevumus.

«Komisijas veiktajā izmeklēšanā ir secināts, ka Īrija ir piešķīrusi Apple pretlikumīgus nodokļu atvieglojumus, kas daudzus gadus ļāva tam maksāt ievērojami mazākus nodokļus, salīdzinot ar citiem uzņēmumiem. Faktiski šāda selektīva attieksme ļāva Apple 2003. gadā no tā Eiropā gūtās peļņas maksāt uzņēmumu ienākuma nodokli 1% apmērā, kas samazinājās līdz 0,005% 2014. gadā,» uzsvēra par konkurences politiku Eiropas Savienībā (ES) atbildīgā komisāre Margrēte Vestagere.

Faktiski Īrijas nodokļu režīms ļāva Apple izvairīties no nodokļu maksāšanas par gandrīz visu peļņu, kas tika gūta no Apple ražojumu pārdošanas visā ES vienotajā tirgū, skaidro EK. Tas bija iespējams, jo Apple izlēma attiecināt visus pārdošanas apjomus uz Īriju, nevis valstīm, kurās ražojumi faktiski tika pārdoti. Vienlaikus EK uzsver, ka netiek apšaubīta Īrijas vispārējā nodokļu sistēma vai tās uzņēmumu ienākuma nodokļa likme.

Gatavojas pārsūdzēšanai

Baltais nams brīdinājis ES neveikt vienpusējus pasākumus pret Apple pēc tam, kad ES pieprasīja tai atmaksāt 13 miljardus eiro nenomaksātos nodokļos. Apple gatavojas iesniegt apelāciju par EK rīkojumu, un uzņēmums ir pārliecināts, ka EK lēmums tiks atcelts. Vienlaikus kompānija norādīja, ka šāds EK lēmums negatīvi ietekmēs darba vietas un investīcijas Eiropā. Līdzīgi domā arī ASV Finanšu ministrija. Tāpat par nodomu iesniegt apelāciju paziņojusi arī Īrijas valdība.

Zem EK izmeklēšanas lupas

Dalībvalstu praksi nodokļu nolēmumu jomā EK izmeklē jau kopš 2013. gada jūnija. 2014. gada decembrī tā paplašināja šo izmeklēšanu, pieprasot informāciju no visām dalībvalstīm. EK 2015. gada oktobrī secināja, ka Luksemburga un Nīderlande ir piešķīrušas selektīvus nodokļu atvieglojumus uzņēmumiem Fiat un Starbucks. Šogad EK konstatēja, ka selektīvie nodokļu atvieglojumi, ko vismaz 35 daudznacionāliem uzņēmumiem bija piešķīrusi Beļģija saskaņā ar savu virspeļņas nodokļa shēmu, ir pretlikumīgi saskaņā ar ES valsts atbalsta noteikumiem. Komisija šobrīd veic arī divas padziļinātas izmeklēšanas saistībā ar bažām, ka nodokļu nolēmumi var būt par pamatu valsts atbalsta problēmām Luksemburgā, konkrēti attiecībā uz Amazon un McDonald’s.

VW skandāls

Aptuveni pirms gada ASV Vides aizsardzības aģentūra un Kalifornijas Gaisa resursu pārvalde, pārbaudot VW dīzeļdzinēju automašīnas, konstatēja manipulācijas, kuras pārkāpušas Amerikas vides aizsardzības standartus, proti, automašīnās tika atklāta programmatūra, kas sniedz nepatiesu informāciju par kaitīgajiem izmešiem. Šis paziņojums izraisīja skandālu, kura sekas VW jūt joprojām.

Pirmās aplēses liecināja, ka naudas sodā par automašīnām, kas neatbilst ASV federālajiem noteikumiem, VW varētu nākties maksāt aptuveni 18 miljardus ASV dolāru, un uzņēmums bija spiests pārtraukt attiecīgo dīzeļdzinēju automobiļu modeļu, tostarp Audi A3, VW Jetta, Beetle, Golf un Passat, pārdošanu. Janvārī ASV Tieslietu departaments kopā ar ASV Vides aizsardzības aģentūru uzsākta tiesvedību pret VW. Un šobrīd uzņēmums cenšas vienoties ar ASV varasiestādēm par kompensāciju izmaksu aptuveni 500 000 automašīnu īpašniekiem. Arī Austrālijas Konkurences un patērētāju komisija iesūdzējusi tiesā VW, un to gatavojas darīt vismaz divas Vācijas pavalstis - Bavārija un Hesene.

Uz skandālu reaģējusi arī Dienvidkoreja, kura jau pērn lika atsaukt vairāk nekā 125 000 VW automašīnu, kuras jau bija pārdotas, un nesen aizliegusi vispār pārdot 80 dažādus VW modeļus, turklāt piemērojusi 17,8 miljardu vonu (14,4 miljardi eiro) naudas sodu saistībā ar kaitīgo izmešu datu falsificēšanas skandālu.

Vācijas autobūves koncerns VW pērn strādājis ar 1,58 miljardu eiro tīrajiem zaudējumiem, salīdzinot ar 10,85 miljardu eiro peļņu 2014. gadā. Zaudējumi galvenokārt tiek skaidroti ar 16,2 miljardu eiro uzkrājumiem, kurus uzņēmums atvēlējis, lai segtu kaitīgo izmešu falsificēšanas skandāla radītos izdevumus.

DATI

Finanšu dati, miljardos eiro

Apple

2014. gads* 2015. gads*

Ieņēmumi 165 211,3

Tīrā peļņa/

zaudējumi +35,8 +48,3

* dati par finanšu gadu, kas sākas oktobrī un beidzas septembrī

Volkswagen

2014. gads 2015. gads

Ieņēmumi 202,5 213,3

Tīrā peļņa/

zaudējumi +11,1 -1,4



Svarīgākais