Bejonsei MTV video balvu birums

© AFP

Par svētdien vakarā Ņujorkā notikušās MTV Video Music Awards ceremonijas galveno varoni kļuvusi dziedātāja Bejonse – viņas kontā ir ne tikai astoņas par Moonman sauktās statuetes, bet arī ugunīga, gandrīz 16 minūšu gara uzstāšanās un solidarizēšanās ar policistu nogalināto tumšādaino amerikāņu mātēm. Savus slavas mirkļus piedzīvoja arī Rianna, Britnija Spīrsa un Kanje Vests, kurš uzstājās ar kārtējo pārgudro un grūti izprotamo runu.

Televīzijas kanāla MTV balvas par labākajiem dziesmu videoklipiem tiek piešķirtas kopš 1984. gada, un Us Weekly atgādina, ka līdz šim rekordiste bijusi Madonna, kura saņēmusi 20 statuešu. Taču pēc Madison Square Garden notikušā trīs stundu ilgā pasākuma, kas televīzijas tiešraidē tika demonstrēts 120 valstīs, notikusi līderu maiņa - 34 gadus vecajai Bejonsei nu ir 25 Mēnessvīriņi. Viņas triumfs šogad bija neapstrīdams, jo Bejonse saņēma balvas visās astoņās kategorijās, kurās bija nominēta. Sešas statuetes viņai sagādāja videoklips dziesmai Formation, vēl pa vienai hita Hold Up video un filma, kuras pamatā ir dziedātājas beidzamajā albumā Lemonade iekļautās dziesmas.

Reuters norāda, ka par to, ka Bejonse ceremonijas laikā arī uzstāsies, šova producenti oficiāli paziņoja vien trīs stundas pirms pasākuma sākšanās. Daļa mediju un interneta komentētāju ironizē, ka šis varētu būt viens no pasaulē vissliktāk glabātajiem noslēpumiem, tomēr pat lielajiem visziņiem nācies atzīt - kaut ko tādu viņi nebija gaidījuši. Bejonses uzstāšanās ilga vairāk nekā 15 minūšu, tās laikā izskanēja no albuma Lemonade dziesmām veidots popūrijs, bet priekšnesuma režija vedināja uz domām, ka ko tādu nav iespējams sagatavot ne trijās stundās, ne trijās dienās, ne pat trijās nedēļās. Uzstāšanās kulminācijas brīdis bija šāvienu skaņas, pēc kurām cita pēc citas krita Bejonses dejotājas, atsaucot atmiņā Formation galveno vēstījumu - šīs dziesmas video veltīts vardarbībā bojāgājušajiem. Uz ceremoniju Bejonse bija uzaicinājusi četras kustības Black Lives Matter aktīvistes - tumšādainas sievietes, kuru dēlus nošāvuši policisti.

Uz šā fona nobālēja pat allaž runātīgais Kanje Vests, kurš pirms sava jaunā videoklipa Fade pirmizrādes nolēma uzstāties ar kārtējo pamācošo lekciju, kurā tika pieminēta gan politika, gan privātā dzīve, gan mākslinieku un tirgotāju attiecības, līdz klausītājiem galvas tika sajauktas tiktāl, ka viņi vairs absolūti nesaprata, ko cienījamais mūziķis vēlas sacīt. Labā ziņa - šoreiz viņš nevienu neapvainoja, kā savulaik Teilori Sviftu, un vairs nesolījās kandidēt uz ASV prezidenta amatu, kā pērn. Raugoties no muzikālā viedokļa, ceremonija bija īsta sieviešu ballīte - veselas četras reizes uzstājās Rianna, kura saņēma Maikla Džeksona vārdā nosaukto balvu par ieguldījumu visas karjeras garumā, un pēc desmit gadu pārtraukuma MTV Video Music Awards atkal dziedāja Britnija Spīrsa. Viņas jauno hitu - duetā ar GEazy izpildīto Make Me... - kritiķi pieklājīgi nosaukuši par labu antīkās popmūzikas paraugu. Reuters norāda, ka pasākums atstājis divējādu iespaidu - to ar savu klātbūtni bija pagodinājuši tādi slaveni sportisti kā Serena Viljamsa, Maikls Felpss un ASV dāmu vingrošanas izlase gandrīz pilnā sastāvā, taču iztrūka daudzu popzvaigzņu - jau pieminētās T. Sviftas, Džastina Bībera, Adeles un citu.



Svarīgākais