Francijā strīdi par burkini draud ievilkties līdz nākamajai sezonai

DISKUSIJU OBJEKTS. Musulmaņu sieviešu peldkostīms burkini izraisījis asas politiskās debates Francijā © Reuters

Pagājušās nedēļas nogalē Francijas augstākā administratīvā tiesa nospriedusi, ka musulmaņu sieviešu peldkostīma jeb burkini valkāšanas aizliegums, ko noteikusi VilnēvasLobē pilsētas mērija, nav likumīgs. Tomēr tas automātiski nenozīmē, ka vēl 30 Francijas kūrortos, kur noteikts līdzīgs aizliegums, tas nekavējoties jāatceļ, turklāt šis jautājums jau kļuvis par politisko debašu tematu, sašķeļot valdošos sociālistus un mobilizējot opozīcijā esošos labējos.

AFP atgādina, ka par burkini sauc peldkostīmu, kas sedz lielāko daļu tā valkātājas ķermeņa, atstājot redzamas tikai pēdas, plaukstas un seju. Šāda veida peldkostīmus sabiedriskajās pludmalēs mēdz izmantot tās ticīgās musulmanietes, kuras ikdienā cenšas pasargāt savu augumu no svešu acu skatieniem, slēpjot to zem dažādiem apmetņiem, galvassegām un tamlīdzīgi. Pēc Parīzes un Nicas terora aktiem gandrīz 30 Francijas municipalitātēs, lielākoties Vidusjūras piekrastes kūrortos, burkini pludmalēs pasludināti ārpus likuma, un par to valkāšanu draud naudassods dažu desmitu eiro apmērā.

Aizliegumu pieņēmēji un atbalstītāji to skaidrojuši gan ar rūpēm par sabiedrisko drošību (Korsikas pludmalēs bija izcēlušies kautiņi starp vietējiem iedzīvotājiem un burkini tērpto marokāniešu pavadoņiem), gan vēlmi uzsvērt Francijas kā sekulāras valsts statusu, jo burkini daudzi uzskata par musulmaņu reliģisko simbolu.

Tomēr piektdien Francijas Valsts padome jeb augstākā administratīvā tiesa nosprieda, ka VilnēvasLobē mērs Lionels Lukā, ieviešot aizliegumu, pārkāpis savas pilnvaras, jo burkini valkāšana pilsētas pludmalē nedz rada draudus drošībai, nedz kā citādi aizskar citu pludmales apmeklētāju tiesības. Advokāts Patriss Spinozi, kurš Cilvēktiesību līgas uzdevumā bija iesniedzis prasību tiesā, sarunā ar AP norādīja, ka «šis ir lēmums, kuram jārada juridisks precedents», paužot cerību, ka arī citviet, kur pieņemti līdzīgi aizliegumi, vietējās varas iestādes tos atcels. Tomēr, kā atgādina Reuters, Francijas tieslietu sistēma nebalstās uz precedenta lēmumiem, un tas nozīmē, ka Valsts padomes spriedums pašlaik attiecas tikai un vienīgi uz VilnēvasLobē pašvaldību. Citu aizliegumu noteikušo kūrortpilsētu mēri pauduši gatavību neatkāpties no saviem lēmumiem, un, lai gan, visticamāk, zaudēs eventuālās tiesas prāvās, tomēr spēs novilcināt laiku līdz šīs kūrorta sezonas beigām.

Un tas šajā gadījumā varētu būt izšķirošais faktors, jo, kā norāda Francijas mediji, diskusijas par burkini izmantošanu pludmalē jau nokļuvušas politiķu uzmanības centrā. AP raksta, ka tās, ļoti iespējams, varētu spēlēt nozīmīgu lomu pat nākamā gada pavasarī paredzētajās prezidenta vēlēšanās. Piemēram, bijušais prezidents Nikolā Sarkozī, kurš tikai pagājušās nedēļas sākumā paziņoja par vēlmi kandidēt uz prezidenta amatu no Republikāņu partijas, izteicies - uzvaras gadījumā viņš nodrošinās, ka tiek pieņemts likums, kas aizliedz burkini valkāšanu pludmalēs. Lieki piebilst, ka ar līdzīgu solījumu nākusi klajā arī Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna, sakot, ka burkini aizliegums ir tikai loģisks papildinājums likumam par musulmaņu seju sedzošo galvassegu nikabu un burku valkāšanas aizliegšanu sabiedriskās vietās. Pat valdošo sociālistu partiju pārstāvošais premjers Manuels Valls jau pēc Valsts padomes sprieduma publiskošanas norādījis, ka viņu tas neapmierina, bet vairāki ministri uzsvēruši, ka burkini aizliegums ir nejēdzīgs, jo lieki saasina situāciju un vairo naidu pret musulmaņiem. Aizlieguma pretinieki īpaši norādījuši, ka tas ir diskriminējošs, jo pludmalēs pretenzijas tiekot izvirzītas pat pret tām burkini tērptajām sievietēm, kuras nedodas peldēties, taču nez kādēļ nevienam nenākot prātā izģērbt cilvēkus, kuri pludmalē ierodas garajās biksēs un kreklos ar garām piedurknēm.

«Debates par burkini kļuvušas par Francijas avīžu pirmo lappušu ziņām,» uzsver BBC. Lai gan Le Monde pievienojusies iekšlietu ministra Bernāra Kaznēva aicinājumam izbeigt ažiotāžu, gan konservatīvā Le Figaro, gan kreisā Nouvel Observateur prognozē, ka politiskie strīdi par musulmaņu peldkostīmu iederēšanos Francijas pludmalēs tikai tagad sāksies pa īstam.



Svarīgākais