Lietuva aicina saglabāt Baltijas ceļā apliecināto vienotību

© Aivars Liepiņš/ F64 Photo Agency

Lietuvas līderi otrdien sveikuši tautu Baltijas ceļa gadadienā, aicinot saglabāt tolaik apliecināto vienotību.

"Šodien, 23.augustā, mēs pieminam Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu un Baltijas ceļa dienu. Tas ir mūsu īstais ceļš, kuru ejam jau gandrīz trīs gadu desmitus, turot dārgu atkaroto Lietuvas brīvību, atgūtās Eiropas vērtības un vēloties tās saglabāt nākamajām paaudzēm," savā apsveikumā raksta prezidente Daļa Grībauskaite.

Kā norādījusi Lietuvas Seima spīkere Loreta Graužiniene, Baltijas ceļš papildinājis ne vien Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, bet arī visas Eiropas un visas pasaules vēsturisko atmiņu un joprojām ved mūs uz priekšu.

"Baltijas ceļš palīdzēja saprast, ka mūsu tautu spēka avots nekad nav izsīcis. Baltijas ceļš iedvesmoja mūs nebaidīties no nākotnes un drosmīgi pieņemt izaicinājumus," viņa uzsvērusi, aicinot cilvēkus arī savā tuvinieku lokā atcerēties šā notikuma jēgu, lai gudri un ar atbildības sajūtu veidotu savas tautas un valsts nākotni.

Premjerministrs Aļģirds Butkevičs atgādinājis, ka 23.augusts Baltijas valstīm saistās arī ar traģisku atceri - 77.gadadienu kopš Molotova-Ribentropa pakta, kurā staļiniskā Padomju Savienība un nacistiskā Vācija nelikumīgi sadalīja Eiropu un sagrāva Baltijas valstu neatkarību, tomēr šai dienā baltieši var būt gandarīti par prasību pēc brīvības un demokrātijas, kas tika pausta Baltijas ceļā pirms 27 gadiem.

"Vēsture skaidri apliecinājusi, ka mūsu izraudzītais ceļš ir pareizais. (..) Neļausim izirt mūsu vienotības ķēdei ar Baltijas valstīm, ar partneriem NATO un Eiropas Savienībā, ar demokrātisko pasauli. Sadosimies rokās un būsim stipri - kā toreiz, pirms vairāk nekā ceturtdaļgadsimta veidojot savu valsti," viņš aicinājis.