Meksikāņu magnāts Karloss Slims pasaules bagātāko cilvēku sarakstā apsteidz Bilu Geitsu

Par pasaules bagātāko cilvēku trešdien pasludināts Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims Helu, kura īpašumu vērtība sasniegusi 53,5 miljardus ASV dolāru, un tā ir pirmā reize kopš 1994.gada, kad bagātākā cilvēka statusu nav izpelnījies ASV pilsonis, vēsta britu laikraksts "The Times".

Ikgadējais pasaules bagātāko cilvēku saraksts, kuru publicējis žurnāls "Forbes", liecina, ka miljardieru skaits pieaudzis no 793 pērn līdz 1011.

Finanšu un fondu tirgus atlabšana, kā arī dažu Āzijas Klusā okeāna reģiona un Latīņamerikas ekonomiku straujā izaugsme palīdzējusi pasaules bagātākajiem cilvēkiem sava kopējā īpašuma vērtību palielināt par 2,4 triljoniem dolāru, un tā sasnigusi 3,6 triljonus.

Slima īpašuma vērtība pieaugusi par 18,5 miljardiem dolāru, kas ļāvis viņam par 500 miljoniem apsteigt Bilu Geitsu, lai gan arī "Microsoft" īpašniek bagātība augusi par 13 miljardiem dolāru, sasniedzot 53 miljardus. Šī ir pirmā reize kopš 1995.gada, kad Geitss nav izcīnījis pirmo vietu "Forbes" sarakstā.

Tomēr jāņem vērā, ka Geitsa īpašums būtu novērtējams ar 80 miljardiem, ja vien viņš nebūtu tērējis miljardiem dolāru labdarībai.

Slima īpašumu pieaugums atspoguļo kopējo bagātību aizplūšanas tendenci no ASV. Lai gan ASV pilsoņi joprojām ieņem dominējošās pozīcijas "Forbes" sarakstā, kur atrodami 403 amerikāņu miljardieru vārdi, viņi sastāda tikai 40% no kopējā bagātnieku skaita, kamēr vēl pagājušajā gadā amerikāņu proporcija veidoja 45%.

80% no miljardieru skaita pieauguma nodrošinājis Āzijas Klusā okeāna reģions - "Forbes" sarakstā tagad atrodami 234 šeit dzīvojošo cilvēku vārdi.

Vislielākais ārpus ASV dzīvojošo miljardieru skaits - 64 - šobrīd ir kontinentālajā Ķīnā.

Trešajā vietā "Forbes" sarakstā ierindojies indietis Lakšmi Mittals, kurš pērn ieņēma piekto vietu. Viņa īpašumu vērtība pieaugusi par 19,3 miljardiem dolāru, sasniedzot 28,7 miljardus.

Visstraujāk pagājušā gada laikā augusi Brazīlijas dzelzsrūdas magnāta Eikes Batistas bagātība - viņa īpašumu vērtība palielinājusies par 19,5 miljardiem dolāru, sasniedzot 27 miljardus.

Eiropā bagātākais cilvēks ir luksusa preču uzņēmuma LVMH vadītājs Brnārs Arno, kurš "Forbes" sarakstā ierindojies septītajā vietā. Viņa īpašumu vērtība pieaugusi par 11 miljardiem, sasniedzot 27,5 miljardus.

Lielbritānijā dzīvojošo miljardieru skaits sasniedzis 29, kas ir par četriem vairāk nekā pērn. Bagātākais brits, kura īpašumu vērtība sasniegusi 12 miljardus dolāru, ir Vestminsteras hercogs Džeralds Grosvenors. Viņš ierindojies saraksta 45.vietā.

Svarīgākais