Apmetņu paplašināšana Austrumjeruzālemē sanikno ASV

ASV viceprezidenta Dž. Baidena vizīti Tuvajos Austrumos aptumšojis Izraēlas valdības lēmums tieši šajās dienās paziņot par 1600 jaunu ēku būvi okupētajā Austrumjeruzālemē, kas ievērojami samazina izredzes panākt kādu vienošanos starp Izraēlu un palestīniešiem.

Pat Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks atzinis, ka paziņojums izskanējis nevietā, un atvainojies amerikāņu viesim.

Ierodoties Tuvajos Austrumos, ASV viceprezidents bija plānojis lielāko uzmanību pievērst netiešajām sarunām starp izraēliešiem un palestīniešiem, kuras bija plānots atsākt pēc 17 mēnešu pārtraukuma, atgādina BBC. Taču tā vietā Izraēla vēl vairāk saasinājusi situāciju, pavēstot par jauniem būvniecības darbiem Austrumjeruzālemē, kuru palestīnieši uzskata par savas nākotnes valsts galvaspilsētu. Dž. Baidens un citas amerikāņu amatpersonas nav vairījušās atklāti kritizēt Izraēlu par šo soli, norādot, ka tas neveicina savstarpējas uzticēšanās atmosfēru, kas ir tik ļoti nepieciešama, atsākot sarunas.

AP ziņo, ka savu neapmierinātību Dž. Baidens paudis arī ar diplomātiska demarša palīdzību, par pusotru stundu nokavējot ierašanos uz svinīgajām vakariņām, kuras viņam par godu rīkoja Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu. Kaut gan B. Netanjahu stāstījis, ka viņam neesot bijis ne jausmas par apmetņu paplašināšanas plāna pieņemšanas grafiku, netieši savu premjeru vakar kritizējis aizsardzības ministrs Ehuds Baraks, kurš uzsvēris, ka paziņojums nopietni apdraud Izraēlai tik svarīgās sarunas ar palestīniešiem.

BBC vēsta, ka apmetņu paplašināšanas jautājums bijusi centrālā tēma arī vakardienas sarunās starp Dž. Baidenu un palestīniešu līderi Mahmūdu Abāsu. Palestīnas pārvaldes vadītāji uzsvēruši, ka Izraēlas rīcība liecina par šīs valsts neieinteresētību sarunās, un norādījuši, ka Izraēla norakstījusi kārtējo ASV miera iniciatīvu, vēl pirms sperti pirmie soļi tās realizācijai.

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.