Krievijas priekšlikumi par lidojumu drošību varētu būt mēģinājums sašķelt NATO

© Scanpix

Krievijas priekšlikumi attiecībā uz lidojumu drošību virs Baltijas jūras, iespējams, ir mēģinājums sašķelt NATO valstis, uzskata Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

Kā ziņots, augusta sākumā Krievijas Aizsardzības ministrija vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Zviedrijas un Somijas aizsardzības ministrijām ar priekšlikumu rīkot konsultācijas par lidojumu un kuģošanas drošību Baltijas jūras reģionā, cita starpā paredzot, ka militārajām lidmašīnām būtu jālido ar ieslēgtiem transponderiem un par lidojuma maršrutu būtu jāinformē kaimiņvalstis.

Kā Oleks sacījis radiostacijai "Žiniu radijas", šis priekšlikums "mazliet atgādina centienus skaldīt un valdīt".

Ministrs paudis pārliecību, ka problēma jārisina nevis divpusējā, bet starptautiskā formātā.

"Domāju, ka šie priekšlikumi jāapspriež kompleksi. Tāds formāts, kurā mēs varētu par visu ļoti labi vienoties, ir Vīnes dokuments. Esam ne vienreiz vien Krievijai piedāvājuši to pārrunāt un vienoties par tā atjaunošanu," viņš norādījis.

"Manuprāt, visnormālāk būtu, ja mēs to darītu starptautiska lēmuma ceļā. Esam gan Eiropas Savienības (ES), gan NATO dalībvalstis, tādēļ nevajadzētu sašķelties un iztikt bez kopīgas nostājas," piebildis ministrs.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) "Vīnes dokuments 2011" ir vērsts uz drošības un uzticēšanās gaisotnes stiprināšanu EDSO dalībvalstu starpā. Tas paredz militāra rakstura informācijas apmaiņu, iepriekšēju informācijas sniegšanu par paredzētām militārām aktivitātēm, verifikācijas pasākumu, tostarp inspekciju un novērtējuma vizīšu, organizēšanu.

Maskavas izturēšanos Oleks salīdzinājis ar kauliņu spēli.

"Vispirms jau Krievija ir vienpusējā kārtā pārtraukusi mūsu vienošanos par informācijas apmaiņu. To vajadzētu pamazām atjaunot, ja vēlamies kaut ko darīt, un tad raudzīties tālāk. Ja viņiem kaut kas nepatīk, viņi visu met pie malas un mēģina piedāvāt kaut ko, lai tad varētu spekulēt - sak, mēs ierosinājām, bet viņi nepiedalās," spriedis ministrs.

Gandrīz katru nedēļu tiek fiksēti gadījumi, kad Krievijas militārās lidmašīnas virs Baltijas jūras lido ar izslēgtiem automātiskajiem atbildētājiem. NATO amatpersonas ne vienreiz vien norādījušas, ka šādi lidojumi rada apdraudējumu civilajai aviācijai.

Maskava tagad aicina vienoties, ka gan NATO, gan Krievijas lidmašīnām vienmēr jālido ar ieslēgtiem atbildētājiem.

2007.gadā Krievija apturēja dalību līgumā par parastajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā, bet aizpērn atteicās no 2001.gadā parakstītās vienošanās ar Lietuvu par papildu pasākumiem uzticēšanās un drošības veicināšanai.

Pasaulē

Krievijas zinātnieki sākuši izvairīties no piedalīšanās nozīmīgos pētījumos laikā, kad pret fiziķiem, kas iesaistīti hiperskaņas un ātrgaitas aerodinamikā, tiek vērstas represijas, laikrakstam “The Wall Street Journal” pastāstīja fiziķis Jaroslavs Kudrjavcevs.

Svarīgākais