Kalē džungļi pārvadātājiem kļūs drošāki

© Scanpix

Grūti kontrolējamā situācija Francijas ostas pilsētā Kalē, kas rada zaudējumus Latvijas autopārvadātājiem, tuvākajā laikā tikšot stabilizēta. Šādu solījumu Nacionālās apvienības deputāti saņēmuši Francijas vēstniecībā Latvijā.

Tikšanās, kuras iniciatori bijuši Nacionālās apvienības deputāti, rīkota, reaģējot uz aizvadītās nedēļas imigrantu organizēto uzbrukumu vairākām automašīnām Kalē, kurā viens no cietušajiem šoreiz bija arī Latvijas pilsonis.

«Tā bija mūsu iniciatīva, un šādu nepieciešamību aktualizēja arī publiskajā telpā izskanējusī informācija par mūsu autovadītāja pārdzīvoto šajā ostā. Mūsu bažas ir ne tikai par cilvēku fizisko drošību, bet arī pārvietošanās brīvību preču plūsmai. Darbības, ko veic migranti, rada drošības izaicinājumus un ekonomiskus zaudējumus, jo autopārvadātāju īpašums tiek bojāts. Viņiem gan ir apdrošināšanas polises, bet bojātie auto jāremontē, un tajā laikā tie nepelna,» saka viens no tikšanās organizētājiem Nacionālās apvienības deputāts, Saeimas Ārlietu komisijas biedrs Rihards Kols.

Viņš pēc tikšanās Neatkarīgajai pastāstīja, ka Francijas pārstāvji snieguši detalizētu informāciju par jau paveiktajiem un plānotajiem darbiem, lai pilsētā pie Lamanša šauruma ieviestu kārtību.

«Tunelim un prāmim jau ir droši apstākļi, bet autoceļi, kas pieved pie ostas un kurus izmanto autopārvadātāji, joprojām ir pakļauti nelegālo migrantu uzbrukumiem. Taču Francijas vēstniecībā saņēmām apstiprinājumu, ka tuvākajā laikā ap šiem ceļiem tiks izbūvēts piecus metrus augsts žogs un to apkārtnē tiks palielināti drošības spēki,» stāsta politiķis.

No savas puses apvienības pārstāvji Francijas vēstniecību rosinājuši uz ciešāku sadarbību ar Latvijas Ārlietu ministriju un iesaistīt savstarpējā dialogā arī Latvijas Autopārvadātāju nacionālās asociācijas pārstāvjus. Jau līdz šim autopārvadātāji informējuši, ka automašīnas šoferim, kura transportam uzbrūk uz Lielbritāniju nokļūt gribošie nelegālie migranti, nav, kur vērsties pēc palīdzības. Tādēļ kā viens no variantiem situācijas uzlabošanai piedāvāts izvērst plašāku informatīvo kampaņu par ārkārtas situācijām paredzētiem telefona numuriem. Neatsverama būtu arī Francijas specvienību lielāka klātbūtne ap šo pilsētu.

Apvienības deputātiem arī paticis tas, ka Francijas pārstāvji nav nolieguši, ka arī bez Kalē Francijai ir milzīgi izaicinājumi drošības nodrošināšanā, bet tajā pašā laikā gūts apliecinājums, ka Kalē šo problēmu dēļ nav atstāta novārtā. Tiesa, arī citām valstīm vajadzētu iesaistīties šajā procesā. Piemēram, Lielbritānijai.

Jau vēstīts, ka imigrantu uzbrukumi Francijas ostas pilsētas Kalē tuvumā rada zaudējumus Latvijas pārvadātājiem, klientiem atsakoties no kravām un augot apdrošināšanas izmaksām, tostarp dažiem šoferiem nācies sēdēt cietumā.

Kalē telšu apmetnēs mitinās aptuveni četri tūkstoši nelegālo imigrantu, lielākoties musulmaņi no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem. Līdz ar Francijas policijas uzsākto nelegālo telšu nometņu - tā saukto džungļu - likvidēšanu, daudz aktīvāk un vardarbīgāk migranti rīko nekārtības uz autoceļiem un uzbrūk kravas auto. Par upuriem bieži kļūst arī tālsatiksmes šoferi no Latvijas.

Viedoklis

Rihards Kols, Nacionālās apvienības deputāts:

- Francija šogad piedzīvojusi šausminošus teroristu uzbrukumus, tomēr ir arī citas jomas, uz kurām acis pievērt nedrīkst. Kalē ostā - vienā no būtiskākajiem transporta mezgliem visā Eiropā, kas jau gadiem pazīstama kā «Kalē džungļi» - diemžēl netiek nodrošināta pilnvērtīga un droša pārvietošanās nedz iedzīvotājiem, nedz preču pārvadātājiem



Svarīgākais