Atrasts nozagtais Kipras eksprezidenta līķis

© Scanpix

Veiktās DNS analīzes apliecinājušas, ka Kipras policijai izdevies atrast pagājušā gada decembrī nolaupītās bijušā prezidenta Tasa Papandopula mirstīgās atliekas, turklāt to atgūšanā aktīvi palīdzējis kāds anonīms informētājs. Kipras tieslietu ministrs paziņojis, ka līķis tika nolaupīts nolūkā pieprasīt izpirkuma naudu.

Pirmdienas vakarā policija saņēmusi kādu anonīmu tālruņa zvanu – zvanītājs informējis, ka eksprezidenta pīšļi atrodas vienā no Nikozijas priekšpilsētu kapsētām, taču ne tajā, no kuras tie tika nolaupīti pērnā gada 11. decembrī, dienā, kad apritēja gads kopš T. Papandopula nāves. Policijas pārstāvis Mihalis Kacunotoss vakar informējis, ka veiktās DNS analīzes apliecina, ka patiešām atgūtas eksprezidenta mirstīgās atliekas, ziņo AP. Kaut gan policija pārbaudījusi telefona automāta būdiņu, no kuras izdarīts anonīmais zvans, M. Kacunotoss bijis spiests atzīt, ka nozieguma izmeklēšanā pavirzīties uz priekšu faktiski nav izdevies. Policija nesniedz informāciju, kādā stāvoklī ir svešajā kapā atrastie eksprezidenta pīšļi, savukārt viņa tuvinieki pagaidām nav atklājuši, vai plānojuši tos vēlreiz apbedīt vietā, kas vienreiz jau apgānīta, raksta Reuters.

T. Papandopula līķa nolaupīšana radīja veselu virkni minējumu par šā rūpīgi sagatavotā (lai piekļūtu zārkam, noziedznieki bija pabīdījuši malā 250 kilogramu smagu kapa plāksni, bet pēc tam centušies apgrūtināt pēddziņu suņu darbu, pie kapa izlaistot citronu sulu) nozieguma motīviem. Bijušā prezidenta (viņš šo amatu ieņēma no 2003. līdz 2008. gadam) tuvinieki apgalvoja, ka izpirkuma naudu no viņiem neviens neesot pieprasījis, tomēr vakar Kipras tieslietu ministrs Lūkass Lūka paziņojis, ka izpirkuma nauda ir prasīta, taču nav maksāta.

Citas versijas tika saistītas ar T. Papandopula politisko darbību un viņa izveidotās juridiskās kompānijas aktivitātēm. Kipras policija izmeklēšanā talkā aicināja arī ārzemju kolēģus – Grieķijas policiju, Skotlendjardu, Federālo izmeklēšanas biroju un Interpolu.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais