Ķīna noliedz spiegošanu Zviedrijā

Dienu pēc tam, kad Zviedrijas tiesa par spiegošanu Ķīnas labā notiesājusi kādu uiguru izcelsmes ieceļotāju, Ķīna kategoriski noraidījusi ziņas, ka tā izspiegojot uigurus vai kādus citus trimdiniekus, un uzsvērusi, ka šai valstij tradicionāli bijušas labas attiecības ar Zviedriju.

Pirmdienas vakarā tiesa Stokholmā piesprieda gada un četru mēnešu cietumsodu 62 gadus vecajam Baburam Maihesuti, kurš izspiegojis savus tautiešus – Zviedrijā dzīvojošās uiguru kopienas locekļus. Informāciju par viņu pārvietošanos, politiskajiem uzskatiem un pat veselības stāvokli viņš esot nodevis kāda ķīniešu žurnālista un diplomāta rokās. Pēc Zviedrijas tiesas atzinuma, cilvēks, kurš saņēmis informāciju, esot Ķīnas izlūkdienesta virsnieks, vēsta BBC.

Reuters, atsaucoties uz Zviedrijas tiesas dokumentiem, vēsta, ka B. Maihesuti bijis iefiltrējies trimdas uiguru politiskajā organizācijā – Pasaules uiguru kongresā – un informāciju par tās līderiem savai kontaktpersonai nodevis ar īpaši izstrādātas metodes palīdzību, zvanot uz dažādiem maksas tālruņu numuriem. "Noziegums ir īpaši nopietns tādēļ, ka izlūks darbojies tādas lielvaras uzdevumā, kas pilnībā nerespektē cilvēktiesības," uzsvērts tiesas spriedumā. Pierādījumi pret ķīniešu spiegu esot savākti, Zviedrijas drošības policijai noklausoties telefonsarunas un tiekoties ar gan Zviedrijā, gan ārzemēs dzīvojošiem uiguriem. BBC vēsta, ka savus tautiešus B. Maihesuti izspiegojis no 2008. gada janvāra līdz 2009. gada jūlijam, kad Zviedrijas drošības policija brīdinājusi Pasaules uiguru kongresa līderus viņam vairs neuzticēties. Jāpiebilst, ka mediji neatklāj B. Maihesuti kontaktpersonas vārdu un nav pat zināms, vai šis pseidožurnālists un pseidodiplomāts ir izraidīts no Zviedrijas.

Reaģējot uz Zviedrijas tiesas lēmumu, ar asu paziņojumu vakar nākusi klajā Ķīnas Ārlietu ministrija. "Šāda veida Ķīnai veltīta kritika ir pilnīgas blēņas, un tai ir slepens aprēķins. Ķīnas ārzemju diplomātiskās misijas savā darbā stingri ievēro Vīnes konvenciju," Reuters citē Ārlietu ministrijas pārstāvja Kina Gaņa sacīto. Viņš arī piebildis, ka Pekina pievēršot lielu uzmanību labām attiecībām ar Zviedriju, un izteicis cerību, ka šis incidents tās neaptumšos.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais