Olimpiādes atklāšana – sirsnīgi un bez pārmērībām

REZERVISTS. Par to, ka tieši viņam būs jāiededz olimpiskā lāpa Maracana stadionā, Vanderlejs de Lima uzzinājis tikai stundu pirms ceremonijas sākuma © SCANPIX

Ne tik pārsātināta ar spilgtiem tehnoloģiskiem risinājumiem kā Pekinā, ne tik nevainojami teatralizēta kā Londonā, taču gana sirsnīga un ar lielisku jautrības un nopietnības līdzsvaru – tā pasaules mediji vērtē naktī uz sestdienu notikušo Riodežaneiro vasaras olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju.

Par tās galvenajiem varoņiem uzskatāmi negaidītais olimpiskās lāpas iededzējs Vanderlejs de Lima, Bēgļu izlase un puskailais Tongas karognesējs Pita Nikolass Tafatofua.

Liela daļa apskatnieku, protams, sūrojas, ka atklāšanas ceremonija bijusi par garu, taču tas, ka tā notiks, bija zināms jau sen - lai 78 000 Maracana stadionā sapulcējušos skatītāju un simtiem miljonu, ja ne miljardiem lielas televīzijas auditorijas priekšā nosoļotu 207 delegācijas (ieskaitot 10 cilvēku lielo Bēgļu izlasi), ir nepieciešams laiks, atzīst AFP. Arī tas, ka laika starpības dēļ eiropiešiem nācās atklāšanas tiešraidi vērot vēlā nakts (vai ļoti agrā rīta) stundā, ir pašsaprotami. Līdz pat vakardienas pēcpusdienai televīziju reitingi vēl nebija apkopoti, jo ne mazums cilvēku ceremoniju vērojuši ierakstā, bet citi izmantojuši mūsdienīgākas komunikāciju platformas.

Pārskatot atsauksmes par atklāšanas norisi, vienīgi Fox News apskatnieks atzinis, ka tā viņam šķitusi garlaicīga. Tikmēr pasaules vadošās ziņu aģentūras (Reuters, AP, AFP) uzsvaru liek uz to, ka ceremonijas galvenā režisora Fernandu Meireleša uzdevums nav bijis šokēt visu pasauli, bet atvēlētā budžeta ietvaros (20 reižu mazāk nekā Pekinas un 12 reižu mazāk nekā Londonas spēļu atklāšanai) parādīt pasaulei, kā šīs spēles redz Brazīlijā. Tādēļ uzmanība pievērsta ne tikai tradicionālajai brazīliešu bezrūpībai sambas ritmos, bet arī nopietnajām rūpēm par apkārtējo vidi un Amazones mūžamežu saglabāšanas nepieciešamību.

Nav šaubu, ka populārākais brazīliešu sportists pasaulē joprojām ir futbola leģenda Pele, kurš pats gan olimpiskajās spēlēs nekad nav piedalījies. Tieši viņš bija galvenais kandidāts uz stadiona olimpiskās lāpas iededzēja godu, taču piektdien noskaidrojās, ka Pele šajā ceremonijā tomēr nepiedalīsies. Oficiāli paziņots, ka 75 gadus vecajam Pele uzņemties papildu slodzi nav rekomendējuši ārsti, taču ļoti iespējams, ka patiesībā kopīgu valodu neatrada viņa personīgie sponsori (Subway, Hublot, Mastercard) un to tiešie konkurenti, kuri vienlaikus ir arī olimpiādes oficiālie sponsori (McDonald’s, Omega un Visa), raksta AP. Rezultātā tikai stundu pirms ceremonijas sākuma rīkotāji ķērušies pie rezerves plāna, paziņojot 46 gadus vecajam bijušajam skrējējam Vanderlejam de Limam, ka tieši viņam būs jāveic olimpiskās uguns stafetes pēdējais posms un jāiededz lāpa. 2004. gada Atēnu olimpiādē V. de Lima bija maratonskrējiena līderis, taču distances 35. kilometrā viņu mēģināja apstādināt un izgrūst no trases kāds drīzā pasaules gala sludinātājs (šis bijušais īru mācītājs iepriekš līdzīgi bija izcēlies Silverstonas Pirmās formulas sacīkstēs un Epsomas derbijā). Šī incidenta dēļ V. de Lima zaudēja 20 sekundes no sava pārsvara pār sekotājiem, tika izsists no ritma un galu galā bija spiests samierināties ar bronzas medaļu.



Svarīgākais