Rio dopinga mednieki

LABORATORIJA. Olimpiešu urīna un asins paraugi tiks pētīti Riodežaneiro Federālās universitātes studentu pilsētiņā ierīkotajā stingi apsargātajā laboratorijā, ko vada Francisko Radlers © SCANPIX

Ņemot vērā beidzamo mēnešu skandalozo atmosfēru, ir skaidrs, ka Riodežaneiro vasaras olimpisko spēļu laikā liela daļa sabiedrības rūpīgi sekos līdzi ne tikai rezultātiem sporta arēnās, bet arī ziņām par dopinga pārbaužu rezultātiem.

Izmantojot jaunākos tehnoloģiskos sasniegumus, Rio laboratorijā paredzēts izanalizēt līdz 4500 urīna un vismaz 1000 asins analīžu paraugu, turklāt rezultāti tikšot paziņoti 24 stundu laikā. Lai gan pasaules antidopinga speciālisti nav paguvuši izstrādāt gēnu dopinga testu, netīrie sportisti naktīs mierīgi nevarēs gulēt vēl vismaz 10 gadus - tik ilgu laiku tiks uzglabātas analīzes, lai vajadzības gadījumā tās vēlreiz pārbaudītu, izmantojot modernākas metodes.

Lai gan vēl pirms mēneša pastāvēja iespēja, ka Riodežaneiro olimpiādes laikā ņemtās sportistu analīzes ar lidmašīnām nāksies nogādāt uz laboratoriju Parīzē, šī problēma ir atrisināta. Riodežaneiro Federālās universitātes studentu pilsētiņā esošā laboratorija atguvusi Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) akreditāciju, un tajā strādājošie vairāk nekā 200 speciālisti ir gatavi darbam.

Laboratorijas vadītājs, ķīmijas zinātņu doktors Francisko Radlers sarunā ar Reuters stāstījis, ka federālā valdība piešķīrusi laboratorijai 190 miljonus reālu (aptuveni 52,7 miljonus eiro) lielu finansējumu, pateicoties kuram izdevies iegādāties pašas modernākās iekārtas. WADA apstiprinātajā aizliegto preparātu sarakstā pašlaik ir vairāk nekā 500 dažādu ķīmisko vielu. Lai atklātu pat to sīkāko koncentrāciju sportista urīna vai asins paraugos, tiek izmantotas dažādas metodes, taču par galveno tiek uzskatīta masas spektrometrijas metode. Masas spektrometrā vielu molekulas tiek jonizētas, bet pēc tam pakļautas elektriskā vai magnētiskā lauka iedarbībai, kas ar ļoti lielu precizitāti ļauj noteikt konkrēto molekulu masu. Pamatojoties uz to, jau iespējams noteikt, kādas vielas molekula tā ir.

Tomēr pastāv sportā aizliegtas un atļautas substances ar teju vai identisku masu. Piemēram, šovasar krievu svarcēlāja Alekseja Lovčeva advokāti Lozannas Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) centās pierādīt, ka viņu klienta organismā bijis nevis aizliegtais augšanas hormons ipamorelīns, bet gan atļautais preparāts ekdistens, un kļūme Monreālas laboratorijā radusies tāpēc, ka abu molekulām ir gandrīz vienādas masas. CAS šos argumentus noraidīja, taču, lai nerastos līdzīgi pārpratumi, modernākajās laboratorijās, arī Rio, jau tiek izmantota tā saucamā virknes spektrometrijas metode, kas paredz molekulu sašķelšanu vēl sīkākos fragmentos un to analīzi ar vēl precīzākiem instrumentiem. Rio laboratorijas rīcībā esošās iekārtas ļauj atklāt ne tikai ļoti nelielu aizliegto vielu koncentrāciju, bet arī dažādu vielmaiņas produktu klātbūtni, kas liecina par to, ka iepriekš sportists ir lietojis dopingu.

Ņemot vērā nesen atklātībā parādījušās ziņas par to, kā 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu laikā tikusi organizēta aizliegtus preparātus lietojušo Krievijas sportistu dopinga provju apmaiņa pret tīrām provēm, milzīga uzmanība tiek pievērsta Rio laboratorijas drošībai. Reuters korespondents pat nav ticis ielaists šajā nomaļus esošajā piecstāvu ēkā, ko apsargā aptuveni 50 militāro policistu un privātās apsardzes kompānijas darbinieku - saruna ar F. Radleru notikusi pie kompleksa vārtiem. «Mēs tiešām esam norūpējušies par drošību, par to, lai paraugiem nepiekļūtu nepiederošas personas,» atzinis F. Radlers. Reuters raksta, ka ēku pa perimetru ieskauj augsts metāla žogs, kas uzbūvēts aptuveni 100 metrus no celtnes. Ik pa pāris metriem redzamas videonovērošanas kameras, un zinātāji stāstījuši, ka tādas esot arī ēkas iekšienē - lai nebūtu iespējams slepus veikt nekādas manipulācijas ar sportistiem ņemtajām analīzēm. Papildus 80 brazīliešu speciālistiem, kuri laboratorijā strādā pastāvīgi, uz olimpiādes laiku viņiem palīgos norīkoti vairāk nekā 120 speciālistu no dažādām pasaules valstīm. Tas darīts ne tikai tādēļ, lai spēļu laikā Rio koncentrētu labākos savas jomas ekspertus, bet arī tādēļ, lai izslēgtu krāpšanos kādas konkrētas valsts sportistu interesēs.

Daļas krievu sportistu atstādināšana no Rio olimpiādes izraisījusi nebeidzamas tiesāšanās, apelācijas, pārsūdzēšanas un tamlīdzīgi, radot absurdu situāciju - vēl dienu pirms spēļu atklāšanas ceremonijas nebija skaidri zināms, kuriem sportistiem būs iespējams piedalīties olimpiādē, bet kuriem ne. Ņemot vērā to, ka daudzi dopinga lietošanā pieķertie sportisti savu diskvalifikāciju mēģina pārsūdzēt CAS, Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) neilgi pirms Rio spēlēm mainījusi noteikumus. «Pirmo reizi vēsturē par sankcijām pret atlētiem, kuru dopinga proves izrādījušās pozitīvas, lems nevis SOK, bet uzreiz Sporta arbitrāžas tiesa,» šonedēļ paziņojis SOK vadītājs Tomass Bahs. Lai operatīvi pieņemtu lēmumu, Rio jau ierīkoti divi CAS biroji.

Gan F. Radlers, gan citi antidopinga jomas eksperti atzīst - simtprocentīgas garantijas tam, ka Rio tiks pieķerti absolūti visi negodīgie sportisti, nav un nevar būt. Dopinga mednieku un lietotāju cīņa jau kļuvusi par sportu sportā - kamēr viena puse izstrādā tehnoloģijas, lai fiksētu dopinga lietošanu, otra meklē aizvien jaunus ceļus, lai apietu noteikumus. «Antidopinga laboratorijās bez problēmām tiek pieķerti anabolisko steroīdu un citu labi zināmu substanču lietotāji, taču tie, kuri negodīgi vēlas uzlabot savus rezultātus, atrod jaunus paņēmienus. Sportisti lieto proteīnus, kas veicina augšanas hormonu izdalīšanos, aizvien biežāk tiek runāts par tā dēvēto gēnu dopingu, ar to saprotot mākslīgi radītas ģenētiskas izmaiņas organismā, kas ļauj uzlabot rezultātus,» raksta Reuters. AP, atsaucoties uz SOK Medicīnas un zinātnes nodaļas vadītāja Ričarda Badžeta sacīto, vēsta, ka austrāliešu zinātnieki jau izstrādājuši metodi, kas ļaus atklāt gēnu dopinga lietošanu. Tā vēl nav līdz galam pārbaudīta un spēļu laikā netiks izmantota, taču SOK brīdinājusi - ne tik tālā nākotnē arī Rio spēļu dalībnieku proves tiks pārbaudītas attiecībā uz gēnu dopingu, un sportisti, kas to lietojuši, tiks diskvalificēti.



Svarīgākais