Lielbritānijā valda bažas par pabalstu kārotāju pieplūdumu no Austrumeiropas valstīm

Lielbritānijā radušās bažas, ka valstī drīzumā ieplūdīs vēl vairāk viesstrādnieku no Latvijas un citām Austrumeiropas valstīm, cerot saņemt visnotaļ dāsnos pabalstus, kādus Apvienotajā Karalistē izmaksā bez darba palikušiem cilvēkiem.

Tā vēsta portāls db.lv

Pēc laikraksta "Daily Express" portālā vēstītā, sagaidāms, ka nākamgad pabalstu maksājumi austrumeiropiešu viesstrādniekiem strauji pieaugs, jo Lielbritānijā stāsies spēkā jauni noteikumi, kuri ļaus pieprasīt pabalstu izmaksu jau pēc trim valstī nostrādātiem mēnešiem.

Pašreizējā kārtība noteic, ka strādniekiem no 10 jaunajām Eiropas Savienības valstīm, kuras iestājās blokā 2004.gadā, ir jānostrādā Apvienotajā Karalistē vismaz gads, lai viņi varētu pretendēt uz pabalstiem, kuru apmērs tiek aprēķināts no viņu ienākumiem.

Jaunās kārtības kritiķi ir nobažījušies, ka šīs izmaiņas kā magnēts pievilks Lielbritānijai vēl vairāk cilvēku, kuri grib tikt pie daudz lielākiem pabalstiem, nekā saņem paši savās valstīs.

Šajā saistībā portāls min, ka, piemēram, Latvijā bezdarbnieka vidējais pabalsts ir 57,20 mārciņu (aptuveni 45 lati) mēnesī, bet Apvienotajā Karalistē tas sasniedz vidēji 256 mārciņas (aptuveni 200 latu).

«Pienācis laiks Eiropas Savienībā sākt sarunas par [korekcijām brīvas darbaspēka kustības noteikumos], lai mums pāri neveltos pabalstu kārotāju vilnis,» portāls citē migrācijas pētījumu institūta MigrationWatch UK pārstāvi Endrjū Grīnu.

Dati arī rāda, ka Lielbritānijas nodokļu maksātājiem gadā jāšķiras no 82 miljoniem mārciņu (64 miljoniem latu), lai nodrošinātu ar pārtiku, pajumti un citām nepieciešamākajām lietām deportējamos patvēruma meklētājus, kuriem nav piešķirts patvērums.

Pagājušajā mēnesī publiskotie statistikas dati liecināja, ka Latvijas viesstrādnieku plūsma uz Lielbritāniju pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada ceturto ceturksni, vairāk nekā divkāršojusies.

Saskaņā ar tiem 2009.gada oktobrī-decembrī Lielbritānijā tika reģistrēti 5035 viesstrādnieki no Latvijas. Vēl gadu iepriekš strādāt Apvienotajā Karalistē ieradās daudz mazāk jebšu 1965 strādāt gribētāji no Latvijas.

Lielbritānijā būtiski palielinājās arī viesstrādnieku plūsma no Lietuvas - pērnā gada pēdējos trijos mēnešos tika reģistrēti 4250 Lietuvas pilsoņu iepretim 2710 cilvēkiem 2008.gada ceturtajā ceturksnī.

Pasaulē

Pasaulē populārās spēles "Fortnite" izstrādātājs "Epic Games" sūdz tiesā tehnoloģiju kompānijas "Google" un "Samsung", apsūdzot tās par nelikumīgu sadarbošanos, lai bloķētu konkurentus lietotņu veikalam "Samsung" ierīcēs.