Eksperti kārtējo reizi palielina graudu ražas prognozi pasaulei

© Emīls Desjatņikovs, F64 Photo Agency

Starptautiskā Graudu padome (IGC) palielinājusi šīs sezonas graudu kopražas prognozi pasaulei par 20 miljoniem tonnu, kas ir par desmit miljoniem vairāk, nekā tika minēts iepriekšējā prognozē jūlija sākumā.

Līdz ar to graudu raža pasaulē 2016./2017.gada tirdzniecības sezonā sasniegs 2046 miljonus tonnu, kas tikai par vienu miljonu tonnu atpaliek no 2014./2015.gada sezonas rekorda.

Tiek prognozēts, ka kviešu raža sasniegs 735 miljonus, bet kukurūzas - 1017 miljonus tonnu salīdzinājumā ar attiecīgi 736 miljoniem un 968 miljoniem tonnu pērn.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" informāciju prognozēto pieaugumu nosaka fakts, ka jūlijā salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi uzlabojušās kukurūzas ražas perspektīvas ASV un kviešu ražas perspektīvas NVS un ASV. Eiropas Savienībā, īpaši Francijā, ilgstošo lietavu dēļ kviešu ražība un kvalitāte būs zemāka nekā pagājušajā sezonā.

Graudu krājumi pasaulē sezonas beigās pieaugšot līdz 488 miljoniem tonnu, kas ir par sešiem miljoniem vairāk, nekā prognozēts jūnijā. Krājumi pasaulē aug ceturto sezonu pēc kārtas un pērn tie bija 470 miljoni tonnu.

Pateicoties bagātajai ražai un lielajiem krājumiem sezonas sākumā, graudu piedāvājums pasaulē sasniegs maksimāli augstāko līmeni vēsturē. Tomēr lielu piedāvājuma pieauguma daļu "noēdīs" pieaugušais pārtikas graudu patēriņš, kas sasniegs 2029 miljonus tonnu, savukārt lopbarībā tiks izlietoti 896 miljoni tonnu graudu.

Vienlaikus tiek prognozēts, ka graudu tirdzniecības aktivitāte būs zemāka nekā pagājušajā sezonā un sasniegs 324 miljonus tonnu salīdzinājumā ar 341 miljonu tonnu pērnajā sezonā. Viens no tirdzniecības apjomu samazināšanās iemesliem būšot Ķīnas valdības pieņemtie lēmumi saistībā ar vietējo graudu patēriņa veicināšanu.

Tikmēr Latvijā iepriekšējā sezonā no rekordlielās graudu ražas - trim miljoniem tonnu - eksportēti 1 792 000 tonnu kviešu, kas ir par 30,2% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt graudu vidējā iepirkuma cena 2015.gadā bija zemākā pēdējo piecu gadu laikā - 143 eiro par tonnu, un arī šajā sezonā cenas ir iepriekšējā līmenī. Šogad kulšanas darbi sākās jau jūlija vidū, savukārt ražas dabas kaprīžu dēļ solās būt vidējas.

Svarīgākais