Igaunijas aizsardzības ministrs komentē Trampa skaļos paziņojumus

© SCANPIX

Komentējot ASV Republikāņu partijas kandidāta prezidenta vēlēšanās Donalda Trampa izteikumus, ka Krievijas uzbrukuma gadījumā ASV viņa vadībā varētu nedoties palīgā dažām NATO dalībvalstīm, Igaunijas aizsardzības ministrs uzsvēra, ka NATO dalībvalstu rīcība ir balstīta uz realitāti.

"Daudzas interesantas lietas Tramps kā prezidenta amata kandidāts ir teicis. Es daru savu darbu, un ticu, ka Igaunijas Republikas un arī citu NATO sabiedroto rīcība ir balstīta uz faktiem," Hanso sacīja ziņu aģentūrai BNS. "Fakti ir šādi: mēs kā sabiedrotie esam uzņēmušies pienākumus, kurus pildām, un tieši tādus pašus pienākumus ir uzņēmušās ASV, kas arī tos pilda," klāstīja ministrs.

Tramps intervijā laikrakstam "The New York Times" Klīvlendā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā paziņojis, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija.

Viņš teica, ka gadījumā, ja citas NATO dalībvalstis būtu pakļautas uzbrukumam, viņš vispirms novērtētu šo valstu ieguldījumu Ziemeļatlantijas aliansē. Tramps vēlreiz uzsvēra savu stingrās līnijas nacionālista pieeju, sakot, ka viņš piespiedīs citas NATO valstis uzņemties daļu no aizsardzības izdevumiem, kurus gadu desmitiem segušas ASV, atcels līgumus, kurus uzskata par nelabvēlīgiem ASV, un mainīs ASV partnera definīciju.

Intervijas laikā Tramps teica, ka pārējai pasaulei vajadzētu mācīties pielāgoties viņa pieejai. "Es dotu priekšroku tam, ka mēs būtu spējīgi turpināt" pildīt pastāvošās vienošanās, bet tikai tad, ja sabiedrotie beigs izmantot Amerikas varenības laikmetu, kuru ASV vairs nevar atļauties.

Atbildot uz jautājumu par Baltijas valstīm, Tramps sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis "ir izpildījušas savas saistības pret mums".

Igaunija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas izpilda NATO noteiktās rekomendācijas aizsardzības budžetam atvēlēt 2% no iekšzemes kopprodukta.

Pasaulē

Krievijas zinātnieki sākuši izvairīties no piedalīšanās nozīmīgos pētījumos laikā, kad pret fiziķiem, kas iesaistīti hiperskaņas un ātrgaitas aerodinamikā, tiek vērstas represijas, laikrakstam “The Wall Street Journal” pastāstīja fiziķis Jaroslavs Kudrjavcevs.

Svarīgākais