Rinkēvičs ASV diskutēs par cīņu pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts"

© F64

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) no šodienas līdz 22.jūlijam uzturēsies darba vizītē ASV, kuras laikā ministrs piedalīsies Starptautiskās koalīcijas cīņai pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts" jeb "Daesh" ārlietu ministru sanāksmē Vašingtonā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Sagaidāms, ka koalīcijas sanāksmē 21.jūlijā, kuru vadīs ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, ārlietu ministrs paudīs Latvijas nostāju un informēs koalīcijas partnerus par Latvijas ieguldījumu, sniedzot atbalstu koalīcijas centieniem teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" apkarošanā.

Starptautiskā koalīcija cīņai pret "Islāma valsti" tika izveidota 2014.gadā, apvienojot vairāk nekā 60 pasaules valstis, un tās aktivitātes ir vērstas piecos galvenajos virzienos - "Islāma valsts" propagandas atspēkošana, ārvalstu teroristu kaujinieku fenomena apkarošana, terorisma finansēšanas novēršana, militārās aktivitātes "Islāma valsts" apkarošanā un stabilizācijas atbalsts krīzes skartajām valstīm.

Latvija ir pievienojusies koalīcijai kopš tās izveides, piedaloties vairākās no koalīcijas darba grupām. Tāpat Starptautiskās koalīcijas aktivitāšu gaitā Latvija kopš šī gada februāra ir nosūtījusi sešus instruktorus Irākas drošības spēku apmācībai.

Vizītes laikā ministram ir paredzētas arī vairākas divpusējās tikšanās ar ASV amatpersonām, kā arī dalība diskusijā ar Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra ekspertiem.

Uzturoties ASV, ārlietu ministrs tiksies ar ASV viceprezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos Kolinu Kālu. Šīs tikšanās viens no galvenajiem mērķiem ir pārrunāt ASV viceprezidenta Džo Baidena šogad plānoto vizīti Latvijā.

Tāpat, tiekoties ar ASV amatpersonām, ir paredzēts pārrunāt Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības aktuālos jautājumus, apmainīties ar viedokļiem par NATO samita Varšavā galvenajiem rezultātiem, kā arī apspriest citas divpusējo attiecību un drošības politikas aktualitātes.

Tikmēr 20.jūlijā Vašingtonā norisināsies arī Starptautiskās koalīcijas aizsardzības ministru sanāksme, kurā Latviju pārstāvēs aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais