WADA apstiprina: Krievijas valdība atbalstīja dopinga lietošanu

© SCANPIX

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) šodien nākusi klajā ar ziņojumu par Krievijas īstenoto dopinga programmu.

"The Guardian" vēsta, ka izmeklēšanas laikā Pasaules Antidopinga aģentūra atklājusi satraucošus faktus. Vispirms tā informē, ka Maskavas laboratorijā tika darīts viss, lai netiktu atklāts tas, ka Krievijas sportisti lietojuši dopingu. Tikmēr, piemēram, 2014.gada Ziemas olimpiskajās spēlēs tikusi izveidota pat konkrēta sistēma, kas ļauj neatklāt, ka Krievijas sportisti lietojuši aizliegtās vielas, kā rezultātā tiem ļauts piedalīties sacensībās.

WADA arī norādījusi uz kādu pavisam satraucošu tendenci. Proti, Krievijas Sporta ministrija zinājusi par katra sportista analīzēm, tā rūpīgi uzraudzījusi un kontrolējusi manipulāciju ar analīžu rezultātiem, turklāt arī pati noteikusi, par to, kuri sportisti nesodīti arī turpmāk varēs lietot aizliegtās vielas.

Tāpat izmeklēšanas laikā apstiprināts fakts, ka lai neatklātu to, ka Krievijas sportisti pirms un 2014.gada Ziemas olimpiskajās spēlēs lietojuši dopingu, iesaistīts pat Krievijas drošības dienests.

WADA pārstāvji arī atklājuši, ka pozitīvas dopinga analīzes atrodamas jebkurā Krievijas pārstāvētā sporta veidā. Tā brīža Krievijas Sporta lietu ministrs Jurijs Nagornijs pats personīgi izlēmis, par kuriem sportistiem netiks publicēta informācija par aizliegtu vielu lietošanu.

Veiktā izmeklēšana arī pierādījusi, ka saņemtie analīžu paraugi, kuros konstatēta aizliegto vielu klātbūtne, starptautisko spēļu laikā, izmantojot konkrēti izveidotu sistēmu, samainīti pret paraugiem, kuri bijuši "tīri".

Tāpat WADA pārstāvji arī norādījuši, ka netic, ka šī brīža Krievijas Sporta ministra Vitālija Mutko paustajai informācijai, ka viņš par Krievijas sportistu analīzēm un to samainīšanu neko nezina.

Izteikta arī versija, ka sportistu pozitīvās dopinga analīzes, kas nogādātas Maskavas laboratorijā tikušas slēptas, turklāt tas darīts jau krietni pirms 2012. Vasaras olimpiskajām spēlēm Londonā.