ES ārlietu ministri spriedīs par notikumiem Turcijā

© SCANPIX

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šodien piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Briselē, kuras darba kārtībā ir iekļauti jautājumi par pagājušās nedēļas nogales notikumiem Turcijā, kur notika nesekmīgs valsts apvērsuma mēģinājums, Latīņameriku un Karību jūras reģionu, ES Globālo ārpolitikas un drošības politikas stratēģiju, Ķīnu, kā arī migrāciju, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Plānots, ka diskusijā par Latīņameriku un Karību jūras reģionu tiks pārrunāta 25.oktobrī un 26.oktobrī Puntakanā, Dominikānā, paredzētās pirmās ES un Latīņamerikas, un Karību jūras reģiona valstu kopienas (CELAC) ārlietu ministru sanāksmes sagatavošana, kā arī situācija vairākās reģiona valstīs, tostarp politiskā un sociāli ekonomiskā nestabilitāte Venecuēlā, kas draud izraisīt humanitāro krīzi un destabilizēt situāciju reģionā.

Sagaidāms, ka darba pusdienu laikā ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni aicinās ministrus pārrunāt turpmākos soļus 28.jūnijā publicētās ES Globālās ārpolitikas un drošības politikas stratēģijas īstenošanā, kā arī efektīvu ES Padomes iesaisti tās īstenošanā.

Savukārt darba kārtības jautājumā par Ķīnu plānots apstiprināt jauno ES stratēģiju attiecībām ar Ķīnu un pārrunāt tās ieviešanu. Gaidāma arī diskusija par 12.jūlijā un 13.jūlijā Pekinā notikušā ES-Ķīnas samita rezultātiem.

Ārlietu padomes sanāksmē plānota arī īsa viedokļu apmaiņa par partnerībām ar prioritārajām nelegālās migrācijas izcelsmes un tranzīta valstīm Etiopiju, Mali, Nigēriju, Nigēru, Senegālu, Jordāniju un Libānu. Partnerības ar šīm valstīm plānots noslēgt līdz gada beigām.

Pirms sanāksmes sākuma tiks rīkotas ES ārlietu ministru neformālas brokastis ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, kuru laikā tiks pārrunāti jautājumi gan par situāciju Ukrainā un Tuvo Austrumu reģionā, gan citiem nozīmīgiem ārpolitikas dienaskārtības jautājumiem.

Savukārt pēc Ārlietu padomes sanāksmes noslēguma Rinkēvičs piedalīsies ikgadējā ES un Persijas līča arābu valstu sadarbības padomes ārlietu ministru sanāksmē, kuras laikā plānots pārrunāt ES un Līča valstu sadarbību, aktuālos reģionālos un starptautiskos jautājumus, kā arī situāciju Jemenā, Sīrijā, Irākā, Lībijā, cīņu pret terorismu un citus jautājumus.

Sagaidāms, ka Rinkēvičs uzrunās klātesošos par politisko, drošības un humanitāro situāciju Sīrijā un Irākā, par šo konfliktu ietekmi uz citiem reģioniem un iespējamajiem risinājumiem.

Ārlietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī. Ārlietu padomi vada ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Mogerīni.

Svarīgākais