Turcijā armijas daļa mēģina panākt valsts apvērsumu; nogalināti vairāki policisti

© AFP

BBC ziņo, ka Turcijas armija veikusi neplānotas darbības Stambulā un galvaspilsētā Ankarā.

23:30 Stambulā slēgti tilti starp pilsētas Eiropas un Āzijas pusēm un pa ielām pārvietojas tanki. Kontrole pārņemta arī Stambulas lidosta. Savukārt virs galvaspilsētas Ankaras debesīm zemu lido militārie lidaparāti. Vairāki drošības spēki ieradušies pie Ankaras armijas mītnes.

23:33 Aculiecinieki ziņo par šāvienu skaņām galvaspilsētā.

Turcijas premjers Binali Jildrims ziņo, ka armijas spēki sarīkojuši neatļautas darbības, taču to nevarot uztvert kā valsts apvērsumu. Atbildīgās personas tiks sodītas.

23:35 "Mēs strādājam pie mēģinājuma iespējamības. Mēs nepieļausim šo mēģinājumu," telekanālam NTV pavēstīja Jildrims, sīkāk nepaskaidrojot notiekošā būtību, taču norādot, ka to veikusi grupa Turcijas armijā.

23:45 Iedzīvotāji ziņo, ka valstī liegta pieeja sociālajiem tīkliem Facebook un Twitter. Tāpat slēgtas visas valsts lidostas. Atļauts lidlaukos nosēsties tikai pasažieru lidmašīnām.

Militārā grupa, kas uzņēmusies nesaskaņoto darbību veikšanu, televīzijā paziņojusi: "Vara valstī ir pilnībā pārņemta." Nav zināms, kas pārstāv militāro grupu.

00:20 AFP ziņo, ka gūstā saņemts Turcijas armijas ģenerālis. Savukārt valsts prezidents Redžeps Tajips Erdoans atrodoties drošība, vēsta Reuters.

00:30 Turcijas armijas daļa televīzijā paziņojusi par karastāvokļa pasludināšanu.

00:30 LETA: "Armijas grupa, kas mēģināja sarīkot sacelšanos, par ķīlnieku saņēmusi ģenerāli Hulisi Akaru," vēsta "Anadolu", atsaucoties uz "ticamiem avotiem". Tiek ziņots par apšaudi galvaspilsētā Ankarā, kā arī pie galvenās policijas mītnes Stambulā.

00:40 Maskava aicina iztikt bez asinsizliešanas, vēsta AFP. Savukārt ASV varasiestādes brīdinājušas valstspiederīgos Turcijā palikt iekštelpās.

Armija nākusi klajā ar paziņpjumu, kurā noādā, ka valsī tiks izveidota "miera padome", jo pašreizējā valsts vadība nespēj nodrošināt demokrātiju un likuma taisnību Turcijā. "Miera padome" nodrošinās iedzīvotāju drošību. Pēc iespējas ātrāk jāsastādot jauna valsts konstitūcija.

00:50 Spēcīgs sprādziens atskanējis galvaspilsētā Ankarā.

00:50 Eiropas Savienība pieprasa "atjaunot un cienīt demokrātiskās institūcijas".

00:56 Sputnik ziņo, ka no helikopteriem notiek apšaude virs Turcijas sabiedriskās televīzijas.

Turcijas prezidents paziņo, ka apvērsuma mēģinājumu izplānojuši maza armija grupa.

00:58 BBC ziņo, ka Turcijas sabiedriskā televīzija TRT pārtraukusi darbību

01:00 Turcijā nav pieejams Twitter, Facebook un Youtube

01:08 Apšaude no gaisa notiek arī pie prezidenta pils

01:16 Iedzīvotāji stājās garās rindās pie naudas bankomātiem un pārtikas veikaliem

01:16 Prezidenta atbalstītāji izgājuši ielās. Mediji ziņo, ka grupa iedzīvotāju Ankarā centušies apturēt tanku, kurš dodas premjera rezidences virzienā.

01:26 Iedzīvotāji Ankarā cenšas bloķēt smagās tehnikas ceļu uz valsts iestādēm. Tikmēr tiek saņemtas ziņas par apšaudi pie parlamenta, kur tanki atklājuši uguni.
01:35 Armijas spēki cenšas pārņemt kontroli pār sabiedriskajiem medijiem Stambulā.
01:37 Mediji ziņo, ka spēcīgais sprādziens Ankarā noticis policijas iecirknī.
01:39 Reuters ziņo par armijas spēku uzbrukumu valsts izmeklēšanas dienesta galvenajai ēkai. Ankarā atskanējuši kārtējie sprādzieni.
01:43 Erdogana atbalstītāji pulcējas Taksima laukumā Stambulā. Nepārtraukti atksan šāvieni.
01:48 Veidojas garas rindas arī pie degvielas uzpildes stacijām
02:04 AFP ziņo, ka Turcijas armija atklājuši uguni uz sanākušajiem protestētājiem Stambulā
02:06 AFP ziņo, ka apvērsuma organizētāji nogalinājuši vismaz 17 policistus