Pompozi atklāts festivāls “Slavjanskij Bazar”

© Līga Rušeniece

Kaimiņvalstī Baltkrievijā vakar atklāts festivāls “Slavjanskij Bazar v Vitebske 2016”. Šovakar norisināsies estrādes dziesmu izpildītāju konkursa pusfināls, tajā piedalīsies arī Latvijas pārstāvis ar skatuves vārdu Džonijs.

Ar Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko uzrunu, vakar tika atklāts kaimiņvalsts pilsētā Vitebskā notiekošais mākslas festivāls “Slavjanskij Bazar”. Dažāda veida pasākumi notika jau dažas dienas pirms tā oficiālā starta, tie turpināsies arī dažas dienas pēc tā oficiālā noslēguma - tāda nu ir šī, ne tikai kaimiņvalstī leģendārā, pasākuma īpatnība. Šis ir jubilejas festivāls - tas notiek jau 25. reizi, iespējams, tāpēc tas ir tik vērienīgs un pompozs. Tam pieskaņoti arī drošības pasākumi, kuri tur vienmēr bijuši diezgan strikti. Personu apliecinošiem dokumentiem vienmēr jābūt klāt. Arī šoreiz pirms atklāšanas koncerta drošības pārbaudēm tika pakļauti pat tie, kuri atradās netālu no festivāla atklāšanas norises vietas, bet kuriem pat nebija nekāda nodoma (arī iespēju) to apmeklēt. Skaidrības labad - ne visi festivālā akreditētie mediju pārstāvji bija laipni gaidīti atklāšanas koncertā, bija nepieciešama īpaša “Baltkrievijas Republikas prezidenta preses dienesta akreditācija”.

Atklāšanas runā Aleksandrs Lukašenko atgādināja savu saistību ar “Slavjanskij Bazar” vēsturi. Izrādās, to sākotnēji bija nolemts katru gadu rīkot citā vietā, taču, “ja tā būtu noticis, “Slavjanskij bazar” pazaudētu savu rozīnīti. Dažādi laukumi, dažādi ļaudis, tas varētu pārvēsties par kaut ko ikdienišķu,” izteicās Lukašenko. Kopš tā laika “Slavjanskij Bazar” pievienots arī tā norises vietas nosaukums - Vitebska. “Visi gribēja pelnīt naudu, kāds kaut ko kabatā ielika, bet no mākslas daudz neiegūsi,” izteicās Lukašenko, kurš šo festivālu salīdzināja ar Olimpiskajām spēlēm, uzsvēra trīs republiku - Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas - vienotību, kas jo īpaši svarīga esot mūsdienās, kad tiek zaudēti tie orientieri, kas iepriekš saliedēja dažādu uzskatu un kultūru cilvēkus, un tas jo īpaši svarīgi laikā, kad daudzās valstīs uzliesmo nacionālas un reliģiozas nesaskaņas. Žēl, ka bez skaidrojoša precizējuma palika izteiciens, ka “daudzi prestiži konkursi pasaulē nav brīvi no aizkulišu politiskām intrigām, bet mums izdodas saglabāt godīgumu un nepiesaistību”.

Atklāšanas koncertā uz skatuves kāpa arī Latvijas dziedātāja Samanta Tīna, kura uz šo pasākumu brauc regulāri. 2012. gadā viņa pārstāvēja mūsu valsti izpildītāju konkursā, ieguva 1. vietu. Pēc tam strādājusi žūrijā, arī šogad ir bērnu konkursa žūrijas sastāvā. Paredzams, ka Tīna uzstāsies arī festivāla noslēgumā 18. jūlijā.

Šovakar izpildītāju konkursā Latviju pārstāvēs Saldū dzimušais mūziķis Jānis Lemežis ar skatuves vārdu Džonijs. 31 gadu vecais mūziķis savu karjeru uzsācis kā pianists, uzstājies kopā ar daudziem Latvijā labi zināmiem māksliniekiem, arī Igo un grupu “Līvi”, bet šobrīd pievērsies sava pirmā soloalbuma ieskaņošanai.

Svarīgākais