Lūguma gadījumā NATO gatava palīdzēt Francijai

© SCANPIX

Ja Francijas valdība izteiks attiecīgu lūgumu, NATO ir gatava sniegt tai visu nepieciešamo palīdzību pēc traģiskā terora akta Francijas kūrortpilsētā Nicā, aģentūrai LETA apliecināja Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš.

Vēstnieks norādīja, ka ar savu paziņojumu klajā nācis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kurš norādījis, ka Francijā notikušā terora aktā cietuši nevainīgi cilvēki un viņš domās ir ar šo cilvēku radiniekiem.

"Arī es esmu šokēts par notikušo un izsaku visdziļāko līdzjūtību cietušo radiniekiem, kā arī visai Francijas tautai," sacīja vēstnieks.

Viņš pauda pārliecību, ka alianse un individuālas valstis būs gatavas sniegt konsultācijas un nepieciešamo palīdzību, taču tam ir nepieciešams lūgums no Francijas. Līdz šim tas nav izteikts.

Tikmēr, kā sacīja vēstnieks, pie NATO galvenās mītnes karogi ir nolaisti pusmastā.

Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka notikušais terora akts ir uzbrukums ne tikai Francijai un tās ļaudīm, bet visai civilizētajai pasaulei. Vēstnieks arī sacīja, ka Francija vienmēr var paļauties uz saviem partneriem, īpaši Latviju, piebilstot, ka jau tuvākajā laikā tiks atvērta arī līdzjūtību grāmata.

Jau ziņots, ka Francijas kūrortpilsētā Nicā ceturtdienas vakarā cilvēku pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot vismaz 84 cilvēkus un daudzus ievainojot, līdz tās vadītājs tika nošauts.

Kā norādījusi Latvijas Ārlietu ministrija, ja tautiešiem nepieciešama konsulārā palīdzība, tie tiek aicināti zvanīt pa ministrijas diennakts tālruni ārkārtas situācijām +371 26 337 711, Latvijas vēstniecības Francijā tālruni +33 153 645 810 vai +33 153 645 816 vai arī rakstīt uz e-pastu "palidziba@mfa.gov.lv".

Pasaulē

Krievijas zinātnieki sākuši izvairīties no piedalīšanās nozīmīgos pētījumos laikā, kad pret fiziķiem, kas iesaistīti hiperskaņas un ātrgaitas aerodinamikā, tiek vērstas represijas, laikrakstam “The Wall Street Journal” pastāstīja fiziķis Jaroslavs Kudrjavcevs.

Svarīgākais