Atbrīvoti visi Baltijas jūras ledū iestrēgušie kuģi

Ledlauži piektdien atbrīvojuši desmitiem kuģu, tostarp vairākus lielus pasažieru prāmjus, kuri bija iestrēguši biezajā Baltijas jūras ledū, informēja Zviedrijas Jūras administrācija.

"Ledū vairs nav iestrēdzis neviens kuģis," norādīja Zviedrijas Jūras administrācijas ledlaužu vienības pārstāve Anna Ēriksone.

Visi kuģi biezajā Baltijas jūras ledū pie Stokholmas arhipelāga iestrēga ceturtdien, tai skaitā prāmis "Amorella", uz kura klāja atradās aptuveni 1000 pasažieru un apkalpes locekļu.

Arī šis prāmis piektdien tika atbrīvots, sacīja Ēriksone.

Vairāki kravas un tirdzniecības kuģi bija iestrēguši arī tālāk uz ziemeļiem Botnijas līcī, un Zviedrijas Jūras administrācija ceturtdien ziņoja, ka Baltijas jūras ledū kopumā iestrēguši aptuveni 50 kuģi.

12 kuģi vēl joprojām gaida ostā netālu no Sundsvallas ostas, līdz ieradīsies ledlauzis, kas uz turieni jau tika nosūtīts ceturtdien.

"Viņi gaida palīdzību, taču neviens no kuģiem nav iestrēdzis," piebilda Ēriksone.

Tajā pat laikā "Amorella" bija sadūries ar citu ledū iesprostotu kuģi, kamēr centās izkļūt no ledus gūsta, taču kuģniecības uzņēmums "Viking Line" norāda, ka bojājumi kuģim nav nodarīti un pasažieriem briesmas nav draudējušas.

Zviedrijas Jūras administrācija jau izplatījusi brīdinājumu kuģiem nedoties maršrutos, kur vairums prāmju bija iestrēguši ledū.

Administrācijas pārstāvis Džonijs Lindvalls paskaidroja, ka nesen piedzīvotie spēcīgie aukstie ziemeļu vēji ledu dzen tuvāk Zviedrijas Baltijas jūras krastam.

Viņš arī piebilda, ka pēdējo reizi gadījumi, kad ledū iestrēgst tik daudz kuģu, novēroti tikai pagājušā gadsimta 80.gados.

Svarīgākais