Tumšādaino amerikāņu protesta vilnis vēršas plašumā

© Scanpix

Daudzās ASV pilsētās pagājušās nedēļas nogalē turpinājās masveida demonstrācijas, kuru dalībnieki, lielākoties tumšādainie, protestēja pret policijas rasistisko rīcību un vairāku afroamerikāņu nogalināšanu.

Uz šo skaļo akciju fona mazāka uzmanība tiek pievērsta tiem pieciem Dalasas policistiem, kurus ceturtdien aukstasinīgi nogalināja kāds afroamerikāņu snaiperis, kurš ievainoja vēl septiņus policistus. Saspīlētā situācija likusi ASV prezidentam Barakam Obamam ātrāk beigt oficiālo vizīti Spānijā un steigties uz dzimteni.

Reuters atgādina, ka protesta akcijas ASV pilsētās sākās pagājušās nedēļas vidū, kad gandrīz sinhroni internetā parādījās video, kuros bija redzams, kā baltie policisti Beitonrūžā (Luiziānas štatā) un Sentpolā (Minesotas štatā) nošauj tumšādainus vīriešus, kuri tikuši turēti aizdomās par kādu nelikumību pastrādāšanu. Abus šos gadījumus vieno ne tikai tas, ka, spriežot pēc video, policistu dzīvībai vai veselībai nebūt nav draudējušas tādas briesmas, lai izmantotu šaujamieročus, taču viņi bez kavēšanās atklājuši uguni uz aizdomās turētajiem. Abos gadījumos šāvēji ir baltie, bet upuri - tumšādainie, kas licis afroamerikāņu kopienai atgādināt par rasisma atdzimšanu. Turklāt šīs traģēdijas nebūt nav izolēti incidenti - beidzamo gadu laikā baltie policisti desmitiem reižu atklājuši uguni uz aizdomās turētiem afroamerikāņiem, lai gan lielākajā daļā gadījumu šo cilvēku rīcībā nav bijuši šaujamieroči un viņi nekādā veidā nav spējuši apdraudēt bruņotos policistus, norāda organizācija Black Lives Matters, kas uzņēmusies afroamerikāņu tiesību aizsargāšanu.

Ceturtdien šīs organizācijas rīkotas protesta akcijas laikā Dalasā kāds vīrietis no snaipera šautenes atklāja uguni uz baltajiem policistiem, kuri uzraudzīja kārtību demonstrācijas laikā. Par šāvēja upuriem kļuva pieci policisti, vēl septiņi viņu kolēģi un divas civilpersonas tika ievainoti. Uzbrucēju, kurš bija paslēpies daudzstāvu automašīnu stāvvietā, izdevās likvidēt ar robota, kas paredzēts spridzekļu neitralizācijai, palīdzību. Dalasas policijas vadība, kas īsi pirms triecienuzbrukuma bija sazinājusies ar šāvēju, informējusi, ka 25 gadus veco bijušo ASV armijas karavīru (dienējis Afganistānā) Maiku Džonsonu bija pārņēmis akls naids pret baltajiem valsts iedzīvotājiem un jo sevišķi policistiem un viņš bija apņēmies nogalināt pēc iespējas vairāk likumsargu. Kratīšanas laikā M. Džonsona dzīvesvietā atrasts ievērojams munīcijas un ieroču arsenāls, kļuvis zināms, ka viņš iespaidojies no tumšādaino radikāļu kustības Jaunā Melno panteru partija sludinātāju rasistiskajām runām. Sestdien Dalasas policija paziņoja, ka šāvējs savu uzbrukumu izplānojis vienatnē un nav pamata bažām par viņa līdzdalībnieku sarīkotiem atkārtotiem uzbrukumiem, tomēr jau pēcpusdienā pēc draudu saņemšanas iecirknī faktiski tika izsludināts aplenkuma stāvoklis. Reuters vēsta, ka līdzīgus draudus saņēmuši policisti arī citās ASV pilsētās.

Lai gan pēc tādiem nemotivētiem slaktiņiem kā Dalasā amerikāņi parasti pauž solidaritāti ar uzbrukuma upuriem, šoreiz šie pasākumi palikuši tumšādaino iedzīvotāju protestu ēnā. No Ņujorkas līdz Floridai, no Minesotas līdz Kalifornijai, no Luiziānas līdz Tenesī notikušas plašas protesta akcijas, kas ne vienmēr bijušas miermīlīgas. Policija aizturējusi simtiem cilvēku, starp kuriem ir arī viens no Black Lives Matters, bijušais Baltimoras mēra amata kandidāts Dīrejs Makkesons. Beitonrūžā demonstrācijā piedalījušies Jaunās Melno panteru partijas aktīvisti, kuri atklāti nēsājuši šaujamieročus (Luiziānas štata likumi to neaizliedz), un, kā vēsta aculiecinieki, tikai mazliet pietrūcis, lai sāktos apšaude ar policistiem.

ASV prezidents Baraks Obama centies apslāpēt kaislības, apgalvojot, ka neesot nekāda iemesla uzskatīt, ka valsts atkal ir tikpat sašķelta kā pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Viņš uzsvēris, ka «plānprātīgais» M. Džonsons nekādā gadījumā nevarot reprezentēt afroamerikāņus, gluži tāpat kā Orlando šāvējs - baltos, bet Sanbernardino terora aktu sarīkojušais pāris - musulmaņus. Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka problēma beidzot jārisina - uz vispārējā demogrāfiskā fona ASV policijā ir milzīgs balto policistu īpatsvars, kas liek apdraudētiem justies gan afroamerikāņiem, gan latīņamerikāņiem, gan citām etniskajām minoritātēm.



Svarīgākais