NATO Varšavas samitā turpinās sarunas par drošības stiprināšanu

© scanpix.ee

Polijas galvaspilsētā Varšavā šodien turpināsies NATO līdzšinējā vēsturē lielākais alianses samits, kurā tiek lemts par drošības stiprināšanu.

Sestdienas rītā sarunas turpināsies galvaspilsētas Nacionālajā stadionā, sākot ar sanāksmi, kas būs veltīta Afganistānai. Pasākumā piedalīsies NATO dalībvalstu un valdību līderi, kā arī 19 NATO partnervalstu, starptautisko organizāciju un struktūru, arī NATO Afganistānas misijas "Resolute Support" pārstāvji.

Dienas otrajā sesijā piedalīsies Jordānijas līderi, kā arī EK un Eiropadomes augstākās amatpersonas.

Sanāksmei sekos NATO-Ukrainas komisijas tikšanās, un tās gaitā notiks NATO valstu līderu un Ukrainas prezidenta Petro Porošenko sarunas.

Paralēli sesijām samita gaitā atsevišķas sarunas būs aizsardzības un ārlietu ministriem.

Vēl pirms divu dienu samita sākuma piektdienas rītā darbu sāka NATO Ekspertu forums, kas turpināsies arī sestdien.

Kā ziņots, NATO dalībvalstu līderi, lai atturētu iespējamos Krievijas draudus, piektdien Varšavā notikušajā samitā apstiprinājuši četru starptautisko bataljonu izvietošanu Polijā un Baltijas valstīs, preses konferencē paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Stoltenbergs piebilda, ka bataljoni, kurus iecerēts izvietot alianses austrumu pierobežā, būs "spēcīgi" un daudznacionāli. To izvietošana sāksies nākamgad un notiks uz rotācijas pamata.

"Tie demonstrē transatlantisko saišu stiprumu un nepārprotami parāda, ka uzbrukums vienam sabiedrotajam tiks uzskatīts par uzbrukumu visai aliansei," uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

Polijā izvietotā bataljona vadību uzņēmušās ASV, kamēr par Baltijas valstīs izvietoto bataljonu komandēšanu attiecīgi atbildīga būs Kanāda - Latvijā, Vācija - Lietuvā, bet Lielbritānija - Igaunijā.