Lībija nemaksās IRA upuriem

Lībijas līdera Muammara Kadāfī dēls un potenciālais pēctecis Saifs el Islāms Kadāfī vakar paziņojis, ka šī valsts negatavojas maksāt kompensācijas cilvēkiem, kas paši vai kuru tuvinieki cietuši īru republikāņu armijas (IRA) sarīkotos terora aktos, kuros izmantotas Lībijas piegādātas sprāgstvielas.

Vēl lielāku rezonansi šis jautājums izraisījis Lielbritānijā – premjeram Gordonam Braunam tiek pārmesta nekonsekvence un noteikta politiskā kursa neievērošana.

Svētdien vairāki britu laikraksti vēstīja par dokumentiem, kas liecina – Londona, nevēloties upurēt uzlabojušās attiecības un tirdznieciskos kontaktus ar Lībiju, atteikusies no nodoma ar Tripoli apspriest jautājumu par kompensāciju izmaksu IRA uzbrukumu upuriem, vēsta Reuters. "Lībija ir kļuvusi par svarīgu Lielbritānijas starptautisko partneri daudzos līmeņos. Tā ir svarīgs partneris, kas varētu garantēt Lielbritānijas enerģētisko drošību," sacīts vēstulē, kuru britu Tuvo Austrumu lietu ministrs Bils Remmels nosūtījis IRA sprādzienā ievainotajam Džonatanam Genešam. Neoficiāla informācija liecina, ka abas valstis nolēmušas jautājumu par kompensācijām neapspriest un tas palīdzējis kompānijai British Petroleum 2007. gada maijā noslēgt 900 miljonu dolāru vērtu līgumu par naftas iegulu izpēti Lībijā, uzsver AP.

Tomēr svētdienas vakarā Lielbritānijas premjers G. Brauns nācis klajā ar negaidītu paziņojumu, kurā uzsvēris, ka viņam patiešām rūp tas, kas notiek ar IRA teroraktu upuriem, un valdība esot gatava izveidot īpašu dienestu, kas sniegs palīdzību cietušajiem un viņu ģimenēm un kā starpnieks darbosies sarunās ar Lībiju par kompensāciju izmaksu. "Pirmā tikšanās ar Lībijas amatpersonām notiks tuvāko nedēļu laikā," Reuters citē G. Brauna sacīto. Opozīcijā esošās Konservatīvo partijas (tai tiek prognozēta uzvara nākamgad paredzētajās vēlēšanās) ārlietu speciālists Viljams Hāgs asi kritizējis G. Braunu par nekonsekvenci un "morālā kompasa" zaudēšanu, atgādinot, ka vēl joprojām nav īsti skaidrs, kāpēc pagājušomēnes no cietuma tika atbrīvots Lokerbijas terora aktā (tas prasīja 270 cilvēku dzīvības) par vainīgo atzītais bijušais Lībijas īpašo dienestu aģents Abdelbasets el Megrāhī.

Vakar uz Lielbritānijas premjera paziņojumu reaģējis Lībijas līdera Muammara Kadāfī dēls Saifs el Islāms, kurš pavēstījis, ka viņa valsts valdība nepiekritīs kompensāciju izmaksai. "Mums var izvirzīt dažādas prasības, bet par tām spriedīs tiesa. Mums ir savi advokāti, viņiem savi," viņa sacīto citē BBC. Interesanti, ka Lībijas līdera dēla paziņojumu ļoti atzinīgi novērtējis IRA upuru tuviniekus pārstāvošais advokāts Džeisons Makjū, kurš norādījis, ka Lībija, kas iepriekš vienkārši ignorējusi cietušo prasības, tagad mainījusi savu pozīciju. "Mēs vienmēr esam cerējuši, ka šī lieta nonāks tiesā, kur mums būs ļoti labas izredzes izkarot kompensāciju," viņš sacījis. AP atgādina, ka pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados Lībija piegādājusi IRA vairākas tonnas plastikas sprāgstvielu Semtex, kas izmantotaa terora aktu veikšanai. Interesanti, ka ASV jau pirms vairākiem gadiem izdevies vienoties ar Lībiju, ka tā izmaksās kompensācijas trīs IRA terora aktos bojā gājušo amerikāņu tuviniekiem.

Svarīgākais