Čīlē marodierus grūti savaldīt

© Scanpix

Čīles varas iestādes bijušas spiestas pagarināt komandanta stundu zemestrīces nopostītajā Konsepsjonas pilsētā, jo vairāk nekā 7000 karavīriem, kas atsūtīti palīgā vietējai policijai, tā arī nav izdevies tikt galā ar marodieriem. Notiekošajā zināmā mērā gan vainojama arī valdība, kas tā arī nav spējuši noorganizēt palīdzības sūtījumu piegādes un izdalīšanu zemestrīcē cietušajiem.

AFP vēsta, ka tikai vienas dienas laikā likuma sargiem izdevies apcietināt vairāk nekā 160 marodieru, viens cilvēks sadursmē starp armijas karavīriem un laupītāju pūli nogalināts. Pilsētā izlaupīti daudzi lielveikali, mazākas tirgotavas, pat degvielas uzpildes stacijas, vairākas celtnes nodedzinātas, un kāda Konsepsjonas iedzīvotāja sarunā ar Reuters stāstījusi, ka marodieri jau sākot uzbrukt tām savrupmājām, kas izturējušas 8,8 balles spēcīgo zemestrīci. "Karavīri ir tik tikko ieradušies un vēl nespēj kontrolēt situāciju. Mani kaimiņi jau sākuši veidot pašaizsardzības vienību, lai aizsargātu savu īpašumu," stāstījusi 36 gadus vecā skolotāja Karolīna Kontrerasa. Konsepsjonas ugunsdzēsības dienesta priekšnieks Haime Hara AFP stāstījis, ka marodieri izlaupījuši arī vairākas slimnīcas un ambulances. "Es saprotu, ka cilvēkiem vajag pārtiku, taču uzbrukumi slimnīcām un klīnikām... Nesaprotu, kā mēs varam palīdzēt šādiem cilvēkiem," viņš sacījis. Jaunievēlētais Čīles prezidents Sebastians Pinera, kurš vēl nav stājies amatā, apmeklējis zemestrīces visspēcīgāk skartos reģionus un atzinis, ka postījumi ir krietni lielāki, nekā viņš bija domājis. Viņš arī aicinājis ļaudis būt cilvēcīgiem. "Mūs ir piemeklējusi milzīga mēroga katastrofa, nav ūdens, nav elektrības, un cilvēki sāk zaudēt sabiedriskās kārtības izjūtu," viņš atzinis.

S. Pinera pavēstījis, ka jau drīzumā no Santjago uz Konsepsjonu ar lidmašīnām tiks nogādāts 300 tonnu palīdzības, tajā skaitā 120 tonnu pārtikas, turklāt valdība izpirkusi visus pārtikas krājumus, kas atrodas Konsepsjonas noliktavās, un gatavojas to par brīvu izdalīt zemestrīcē cietušajiem. Tomēr pilsētas iedzīvotāji ir neizpratnē, kādēļ šis process ievilcies. "Viņi taču varētu sākt dalīt vai vismaz pārdot šo pārtiku," sacījusi 42 gadus vecā Karmena Norēna. Euronews filmēšanas grupai desmitiem cilvēku sūdzējušies, ka viņi nekādu palīdzību neesot saņēmuši un, lai pabarotu bērnus, nākoties iet laupīt veikalus. Tiesa, ne visi marodieri tukšo tikai pārtikas plauktus – televīzijas demonstrētajos kadros redzams, kā cilvēki no veikaliem nes ārā televizorus, gludekļus un citu tehniku, kuru par pirmās nepieciešamības precēm būtu grūti nosaukt.

Svarīgākais